Milyen lesz a jövő autója? A jövő otthona? Hogyan fogunk kommunikálni? Merre fejlődik a számítástechnika? A kérdésekre a miskolci Science Múzeum felel majd. Hogy hogyan, kezd már körvonalazódni: a projekt vezetői több mint egy éve gőzerővel dolgoznak rajta.

 

A Miskolci Science Múzeum projekt pályázata tavaly januárban 1 milliárd 680 millió forintot nyert az uniótól (a TIOP Agora pólus pályázatán), így az önerővel együtt 1,9 milliárd forintjuk van a megvalósításra.

A Science Múzeumban 8 ezer négyzetméteres hajdani fűtőmű 4 ezer négyzetméterén ismerkedhetnek majd interaktívan, játékos formában a látogatók a tudományokkal.A múzeum az egyetemen folyó oktatást is népszerűsíti majd, játékos módon ismertet meg a tudományokkal. A Science Múzeumot a volt egyetemi fűtőműben alakítanák ki. Mellé egy másik épület, a „Gömböc” épül, ott kap helyet a rockmúzeum (új nevén a Rock! Europe).

 

Nyolc tudományterületet mutat majd be a múzeum, három csoportban:

* nanotechnológis és anyagtudomány
* földtudományok, energetika és vegyipar
* gépészet, elektronika, informatika

A múzeumnak hatalmas jelentősége lehet Miskolc jövője szempontjából is. Ha a nagy cégek itt mutatkoznak be, akkor befektetési célból is választhatják a várost.

Forrás: boon.hu