Elkezdődtek az első kilakoltatások. ó magyar szokás szerint az adósok az utolsó pillanatban kezdenek felébredni és igazából semmilyen elképzelésük nincs arról, hogy hogyan tudnák a legkisebb veszteségekkel megúszni a végrehajtási vagy árverezési eljárásokat.

Két dolog között választhatunk: vagy a bank és a végrehajtó visz el mindent, az utolsó elektromos kenyérpirítóig, vagy maradjon annyi, hogy az újrakezdés lehetősége bizonyos fokig biztosítva legyen.

Másik fontos problémakör, amire nem mindenki gondol, hogy hogyan rántjuk magunkkal a hitelben adóstársi vagy kezesi pozíciót vállalókat.

Nézzünk néhány jó tanácsot, hogy mire kell fokozottan odafigyelni.
Az alapkoncepció, hogy a végrehajtó visz mindent. Csak a legszükségesebb használati tárgyak kerülhetnek ki a végrehajtás köréből. Ez általában belefér egy bőröndbe.

Legfőbb szabály, hogy a fedezetet elvonni nem lehet. Ez a hitel fedezete, lakás, ingatlan, gépjármű, melynek kivonása a végrehajtási eljárásból bűncselekménynek számít. Viszont a vagyonmentést semmilyen törvény nem tiltja. Élni kell ezzel a lehetőséggel. Ez egy természetes önvédelmi reflex. Az adósnak és a hitelezőnek egyformán vállalnia kell a kockázatot.

A saját válságkezelésünket mindig időben kezdjük el, nem szabad az utolsó pillanatig várni. A probléma kialakulásának legkisebb jelére kezdjük el a megbeszéléseket az adósságkezelővel.

Szóba jöhet a zálogtárgy bankkal történő közös értékesítése. Ez sok esetben járható út, a követeléskezelő örülhet neki, ha tartozásának legalább egy része gyorsan megtérül. Itt már csak arra kell figyelni, hogy az értékesítés után tartozás már ne, vagy csak kevés maradjon vissza.

Sok esetben járható az az út is, hogy a fennmaradt tartozás jócskán nyomott áron, kerülőúton kivásárolható. Ezzel aztán minden tartozástól megszabadulhatunk és a veszteséget a lehető legkisebbre csökkenthetjük.

A kezeseket, akik jóhiszeműen segítettek a hitel felvételekor, nem szabad benne hagyni a slamasztikában. Sok esetben az a legjobb megoldás, ha a kezesek és az adós összefognak és közösen próbálják meg fizetni a tartozást, ami még mindig jobb megoldás, mintha mindenüket elveszítenék, hiszen a követeléskezelő mindig a kezeseken kezdi a behajtási eljárást. Nem árt tudomásul venni, még ha csak egy szimpla személyi kölcsönben vállaltak is kezességet, akkor is úszhat minden vagyonuk. Hitelszerződéseiket felmondhatják. A hitelszerződések legalább felében egy vagy két kezes megtalálható. Rájuk különösen ügyeljünk.

Ingóságok vonatkozásában vegyünk fel vagyonleltárt, határozzuk meg, hogy az értékek kinek a birtokában vannak és ha kell, erről még időben készítsünk szerződéseket. A végrehajtó csak az adós birtokában levő ingóságokat viheti el. Nem biztos, hogy szerencsés, ha a gyerek számítógépét is elviszi. Különösen figyeljünk oda a kis értékű tartozásokra. Hiába fizeti valaki a hitelszerződését rendesen, ha mondjuk az elmaradt gázszámla miatt végrehajtás indul ellene, a végrehajtó nem válogat. Felmondatja a hitelszerződést és az ingatlanra is kiírják az árverezési eljárást.

Gépjárműveknél a bank hajlandó a kölcsönszerződést lízingszerződésre változtatni. Itt ugyan kikerül a tulajdonunkból a gépjármű, viszont a végrehajtó nem férhet hozzá. Természetesen ezzel se várjunk az utolsó pillanatig.

Az ingatlanok értékét általában adó- és értékbizonyítvány alapján határozza meg a végrehajtó. Ez sok esetben jóval kisebb érték, mint az ingatlan valós piaci értéke. Mindig ragaszkodjunk a helyszíni szemlével egybekötött értékmegállapításhoz. Nem mindegy, hogy mekkora ingatlanérték 70%-áig történik meg a végrehajtás.

A közjegyzői szerződést nyugodtan megtámadhatjuk abban az esetben, ha a hitel felvétele után az eredeti feltételekhez képest jelentős változások álltak be. Felújítottunk, korszerűsítettünk. stb. Megtámadhatjuk abban az estben is, ha nem értünk egyet az igen nagyvonalúan kezelt banki elszámolásokkal. Igaz, valóban nem szorítottak pisztolyt senki fejéhez, hogy írja alá a közjegyzői szerződést, de hát a bank tájékoztatási kötelezettsége olyan volt, amilyen és a vakrepülésbe aláírt közjegyzői szerződés minden ellenkező híresztelés ellenére sincs nagyon mélyen kőbe vésve.

Ez különösen igaz a különböző pénzügyi szolgáltatóktól felvett hitelek esetében, ahol minden hitelbírálat nélkül az ingatlan megszerzésének hátsó szándéka vezette a hitelezést.

Természetesen elsősorban igyekezzünk megegyezni a hitelezővel, de ha másképp nem megy, tegyük meg a szükséges lépéseket. Kérjünk segítséget, forduljunk panasszal az illetékes helyre, ha kell, indítsunk peres eljárást.

Forduljon érdekvédelmi szervezetekhez.
Ingyenes tanácsadásért forduljon a www.bankikarosultak.hu portálhoz.

Kovács László
ügyvezető
Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája