Több évnyi várakozás után a magyar hajózás történetének legfontosabb részét képező, a forgalomból már kivont, de uniós pályázati forrásból felújított hajókat tekinthet meg áprilistól a nagyközönség a Neszmélyi Hajóskanzenben. A hosszas és kitartó munka eredményeként a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány a Közép Dunántúli Operatív Program keretében 350 millió forintból valósíthatta meg a kortörténeti jelentőségű hajók rekonstrukcióját. Az érdeklődők május elsején nagyszabású majális keretein belül ünnepelhetik a skanzen megnyitását.

2004-ben az Európa cégcsoport tulajdonosai, Neszmély község Önkormányzatával karöltve Hajóskanzent terveztek a neszmélyi Szent Ilona öböl területére. Még ebben az évben létrehozták a „Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítványt”, és nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint a náluk állomásozó hajók felújítását és közkinccsé tételét a nagyközönség számára.

A támogatásnak köszönhetően három hajót és a skanzenhez tartozó partszakaszt sikerült teljes mértékben felújítani, megszépíteni. A hajózás szerelmesei számára igazi kincsnek számító LAJTA Monitor Hadihajó 140. évfordulóját végre már felújítva ünnepelheti. Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó gőzgépe újra mozgásba lendül, matrózkabinjait birtokba vehetik a szállóvendégek, osztálykirándulásaikat nálunk töltő kisdiákok, interaktív szimulátorának köszönhetően pedig igazi hajóskapitánynak érezhetjük magunkat fedélzetén. Az Alapítványunknak is nevet adó -1869-ben épült- Zoltán lapátkerekes gőzhajó hajótörténeti kiállítással, és egy – a folyami hajózás mindennapi életét felvonultató – könyvtárral várja látogatóit. A Skanzenben található még a Vöcsök szárnyashajó, és a még rekonstrukcióra váró – fénykorában személyszállító lapátkerekes – a Petőfi gőzös.

2011. április elsején új időszámítás vette kezdetét a Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány életében. A Neszmélyi Hajóskanzen végre megnyitotta kapuit, amit ünnepélyes keretek között május elsején, egy hajós majálison minden érdeklődő együtt ünnepelhet meg a skanzen megálmodóival.