Parasztok, cigányok, vegyes járőrök, polgárőrök, hiányzó pénzek, szebb jövő és egy brutális gyilkosság – helyzetkép a Borsod megyei Szikszóról.

Akkor írjátok össze, hogy mit vártok el a polgárőreinktől, hogy ne legyen huzavona, és írjátok össze azt is, hogy milyen ellátmányt és szállást tudtok adni – magyarázza a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület képviselője Szikszó polgármesterének a városi kultúrházban. A „kultúr” péntek délelőtt egyfajta rendvédelmi központtá alakult, polgárőrségek képviselői, parlamenti honatyák jöttek bölcseket mondani, miként óvják meg Szikszón a közrendet egy brutális kettős gyilkosság után. A sok beszéd kiszárította a torkokat, a torkok kiszárították a palackokat, a teremben már csak az üres üvegek hajolnak össze, meg a három polgárőr és a polgármester. (Elébb még egy öreg cigány próbált velük kvaterkázni, „együtt kell megoldani, gyerekek”, de kevélyen forog félre a polgárőri arcél, a váll is mozdul utána, és már csak a hát beszél a romához.) A városvezető belecsap a polgárőr tenyérbe, szerdán nézzen be hozzá a hivatalba, aztán megbeszélik mi lesz.

Lengyel-magyar-cigány

Ha megegyeznek, akkor masírozás, ha nem egyeznek, akkor is, hiszen az egyesület vezetősége világossá tette, a nyílt színi jelenlét maga a prevenció. Ha surran a fekete surranó, behúzza nyakát a cigány, és felemeli fejét a paraszt, magyarázzák a romák. (Gyorsan utána mondják, hogy a paraszt itten nem minősítés, mindenki magyar, és valahogy meg kell különböztetni a nem cigányokat.) Nem idevalósi volt a kettős gyilkos, bizonkodnak a cigányok, az itteniek nem ilyen kegyetlenek, csak tyúkot lopnak. Lopnának, ha volna – menti nyelvtani csavarral szókimondó társát a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, ám ebben a pillanatban kiderül, hogy nem csak az a mondás igaz, miszerint „lengyel, magyar két testvér”, de az is megáll, hogy „lengyel, cigány két testvér”. Nincs tyúkod, gyere, adok én neked, vidd el, kapcsolódik be a diskurzusba a lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke. „Nekem is adjál egyet”, kap az alkalmon egy másik roma vezető. „Minek adjak, te gazdag ember vagy” riposztozik a másik. „Rokkantnyugdíjas vagyok”, röppen a vidám válasz, hogy a foghíj is mosolyog.

Etnikai hírháló

Aztán kinéznek oldalra, újságíró áll mellettük, hát visszakomolyodik a szó. Hogy azért tényleg fontos a jelenlét, mert amikor ők járőröztek polgárőrként a faluban, akkor rend volt itt. Igaz, az össznépi őrjárat volt, cigány vállhoz magyar feszült, közösen védték a város békéjét. Aztán a panasz szerint személyi ellentétek miatt be kellett fejezni a polgárőrködést. Hogy mi volt az indok, arról zárnak a szájak, aztán már a többiek körén kívül a kertben mégis azt mondja az egyik, hogy a polgárőrség volt vezetőjének „be kellett vonulnia”, és nem katonának. Pedig hasznos, állítja egy rendőr, ha etnikailag vegyes csoportban vigyáz a polgárőrség, ugyanis a tapasztalatok szerint eddig az aprófalvakban harapózott el az erőszak és a napközbeni boltfeltörés, most viszont szép lassan kúszik a kisvárosok felé, a „peremvidékeket” el is érte. Márpedig a romáknál a kiterjedt rokonság jó információs háló, egy roma polgárőr füléig akár a cselekmény elkövetése előtt is elkanyarodhat a hír.

Eddig egy fillér sem

A helyi polgárőrök szerint nemcsak az ember hibádzik a technika is – üzemképtelen a polgárőr-automobil, javításra nincs pénz. A szükséges summát a szikszói civil rendfenntartó az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának tagjából vasalná ki, de pechjére éppen szocialista. Harangozó Tamás először nem is érti, hogy miért nem igényelnek az Országos Polgárőr Szövetség belső pályázatain némi pénzt kocsijavításra a szikszóiak. (Emlékeztetőül: a Gyurcsány-kormány 350 millió forinttal támogatta a polgárőrséget, a Bajnai-kabinet megduplázta a summát, a Fidesz pedig azt ígérte, 1 milliárdra kerekíti ki a dotációt, aztán maradt a 700 millió.) Igen ám, kesereg a helyi erő, csakhogy április van, és neki az országos polgárőrközpontból mindig azt mondják, hogy egyelőre nincs pályázat, mert a kormány még egy forintot nem utalt a támogatásból. Mindenesetre a bűn gyorsabb, mint a gyalogos polgárőr, úgyhogy amíg autó nincs, a közbiztonság sem stabil.

Várva várnak

Mindenestre Szikszó egyelőre vár. Vár a város a rendőrségre, hogy kiderítse, ki metszette el a két idős ember életét – a lakosság persze tudja a választ: „a cigányok”. (Igaz, azt nem feltételezik a helyiek, hogy a szikszói romák lettek volna, inkább faluról beszivárgó idegeneket gyanítanak.) Várnak a helyi romák, és találgatják, mit tegyenek, ha kiderül, tényleg az ő népükből ölt valaki. (Csak jelzésképpen: a mintegy ezres cigányság a lakosság negyedét adja.) Várnak a szocialista képviselők, és csak remélni merik, hogy nem roma az elkövető, mert ha az, akkor egy pillanat alatt omlik össze, amit az utóbbi egy évben felépítettek. És persze vár a polgármester, és kalkulál, hogyan tudja féken tartani az indulatokat, ha kiderül, hogy „etnikai elkövetés” forog fenn – azt biztosan tudja, hogy ebben az esetben nem mondhat nemet a Szebb Jövőért Polgárőrségnek: nem tűrné a város népe.

romnet.hu