Egy 83 és egy 79 éves idős embert gyilkoltak meg Szikszón, a saját házukban, közölte a Borsod megyei rendőrség.

Milyen emberek lehetnek azok, akik két idős és védtelen embert kegyetlen módon ölnek meg? Elgondolni sem merem, mert ökölbe szorul a kezem és ideges leszek tőle. Ha el fogja kapni az elkövetőt (vagy többet) a hatóság a jogaikat betartva fog eljárni. Szállást és napi háromszori étkezést biztosít számára(ukra) és mindezt ingyen, az adófizetők pénzén, amit az elkövetők soha nem térítenek vissza az államnak. Vajon, ha fegyvere lett volna az idős embereknek meg tudták volna védeni magukat?

Innen jutott eszembe, hogy rövidesen a fegyvertartás is a közbeszéd tárgya lesz. Kérdés: rossz-e a törvényünk vagy csak a törvény alkalmazása rossz-e?

A mai törvény szerint Magyarországon fegyvere csak annak 100-200 ezer kiválasztottnak lehet, aki valamiért „megérdemli”, hogy fegyvere lehet. Van fegyverviselési engedélye (hatósági engedély) és ért a fegyverekhez, vizsgát tett és egészségügyileg alkalmas. A többinek nem lehet.

Saját magát sem védheti meg preventíven senki és az életét veszélyeztető cselekménnyel szemben is csak úgy lehet, hogy mérlegeli a helyzetet.

Képzelem, hogy az idős és védtelen emberek az ijedtségükben mérlegelnek.

A magántulajdont sem lehet megvédeni száz százalékosan. A fegyvert még riasztásra sem használhatja az akinek nincs rá engedélye. A kerítésükbe áramot nem vezethet senki, mert ha tolvajokat megrázza az áram akkor is a gazda a hibás. Furcsa itt is a fordított gondolkodás.

Amerikában úgy tartják, hogy nem a fegyver öl, hanem az ember. Csehországban és Szlovákiában sem irtották még egymást ki az emberek pedig ott könnyebben lehet fegyvere bárkinek.

Mitől félnek a magyar törvényhozók? Nem bíznak a felnőtt magyar állampolgárokban? Mindenki magából indul ki, tartja a magyar mondás!

A magyar szabályozás a legszigorúbbak közé tartozik Európában. A magyar állam, mint az Európai Unió elismerésére vágyva szigorú törvényt hozott ez ügyben. Csehországban bárki viselhet fegyvert, aki elmúlt 18 éves és büntetlen előéletű. Ehhez indoklásul elég az önvédelemre hivatkozni. Szlovákiában 21 év feletti büntetlen előéletű polgárok folyamodhatnak fegyvertartási engedélyért a 2006. évi szabályozás értelmében. (Forrás: Horváth Eszter – http://www.jogiforum.hu)

Én a következőkhöz kötném a fegyvertartást:

– cselekvőképesség,

– büntetlen előélet,

– 21 év feletti életkor.