Napokig téma volt az országos médiában, hogy március első napjaiban – a sajtó szerint – Toroczkai László és Zagyva György Gyula vezetésével egy körülbelül 50 fős társaság tett egy sétát a dóci tanyavilágban, ahol egy népes cigány klán évek óta rettegésben tartotta a közel ezer fős tanyai közösséget. A Rafael család által vezetett klán rabolta ki néhány éve a helyiek által csak Homokpusztának nevezett térség közepén álló Sivatagi Sörözőt is, ahonnan a kétgyermekes, 22 éves pultoslányt is elrabolták, majd négyen megerőszakolták.

A séta után a rendőrség garázdaság miatt kezdett nyomozni Toroczkaiék ellen, mert az egyik cigánytanya – egyébként egy Rafael-lánnyal összeházasodott „fehércigány” – lakója, a többszörösen büntetett előéletű (rablás, gyilkosság miatt is ült) Sipos Sándor feljelentést tett ellenük, arra hivatkozva, hogy megrémültek a társaságtól, akik „harci indulókat énekeltek”, karikás ostorokat csattogtattak, és elmondása szerint meg is dobálták őket. A Délmagyarország című helyi lapnak nyilatkozók szerint a Betyársereg járt akkor éjjel a cigánytanyánál.
Az eset óta a rendőrség kiemelten foglalkozott a dóci tanyavilággal, Toroczkaiék ugyanis bejelentették, hogy létrehozzák a tanyavilág polgárőrségét, a Gyepűőrséget. Toroczkai megyei képviselőként petíciót is adott át a megyei rendőrkapitánynak, aki ezek után az irodájában fogadta, s személyes egyeztetés is folyt. Miután a Jobbik Csongrád megyei képviselője egy dóci lakossági fórumon azt is bejelentette, hogy a Gyepűőrség lovas járőrökkel fogja a Homokpusztát járni, az ORFK Készenléti Rendőrsége 8 lovas rendőrt küldött a térségbe, akik a mai napig a dóci tanyavilágban járőröznek. A szegedi rendőrség pedig egy terepjárót is kapott a központtól. A kiemelt figyelem végül meghozta az eredményt. Több eljárás is indult a cigányok ellen, s végül a napokban letartóztatták a kb. 40 fős cigány klán vezérét, Rafael Gusztávot, akit Toroczkaiék sétája után éppen a balliberális Délmagyarország igyekezett becsületes, ártatlan, a Jobbik által megfélemlített „romaként” bemutatni.
Toroczkai László, Zagyva György Gyula (országgyűlési képviselő) és Székely Gyula, a dóci Jobbik elnöke az eredményekről tartott sajtótájékoztatót a szegedi megyeházán. A dóci esetről Toroczkai elmondta, ami azóta történt, egyértelműen bizonyítja, nekik volt igazuk. A múlt héten ugyanis őrizetbe vették Rafael Gusztávot, a helyi cigányklán vezérét (a képviselő hangsúlyozta, nyugodtan vállalja, hogy névvel és ilyen minősítéssel beszéljen a bűnözőről), aki foglyul ejtett egy szerencsétlen idős embert, elvette nyugdíját, majd láncra verve dolgoztatta. Tipikus cigánybűnözésre jellemző a csicskáztatás. Rafael Gusztáv pofátlan, ostoba cigánybűnöző – hangsúlyozta Toroczkai.