A Hősök teréről a Parlament felé indultak 11 órától a – kormánytiltás ellenére – részben egyenruhában demonstrálók szombaton. A rendvédelmi dolgozókat tömörítő szakszervezetek képviselői a Hősök tere nagy részét megtöltötték. A tiltakozók az életpálya-modell módosítása, a kormány intézkedései, így a szolgálati nyugdíjkorhatár emelése ellen tüntetnek. Sok ezren vannak: köztük rendőrök, börtönőrök, tűzoltók, vámosok. A tűzoltók a tűzcsapokat nyitják, a szolgálatban lévő rendőrök elzárják azokat.

 

Füstbombák röpködnek az Andrássy úton, főleg tűzoltók dobálhatják őket – jelentette a hvg.hu tudósítója. A tűzoltók kinyitják az út menti tűzcsapokat, amelyeket a szolgálatban lévő rendőrök zárnak el utánuk. A rendőrök megpróbálták megakadályozni, hogy a tűzoltók hozzáférjenek a csapokhoz. A Nagymező utcánál már a tűzoltókat megelőzve a tűzcsapoknál állnak a szolgálatban lévő rendőrök, velük beszélgetni kezdtek a tűzoltók, és barátságosan magyarázzák nekik, hogy értük tüntetnek.

Különböző egyenruhások, hivatásos tűzoltók, rendőrök vannak a Hősök terén – jelentette a hvg.hu tudósítója. Régóta hangolódnak rá az eseményre – ez jól látszik, hiszen performanszokkal készültek, illetve transzparensekkel jöttek ide. Volt, aki koporsót hozott, mások feliratokkal tiltakoztak. A 35 éves szolgálati idő ellen tüntetnek, és megkérdőjelezik a kormány által számukra felvázolt életpálya-modellt is.