Már a következő fűtési szezonban élvezhetik a miskolci távfűtéses lakásban élők a geotermikus energia előnyeit. A tervek szerint ugyanis akár ez év végén ráköthetik az avasi lakótelepet a rendszerre.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Mályi határában geotermikus fúrásba kezdett a PannErgy Nyrt. és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. közös projektcége, a Miskolci Geotermia Zrt. A több mint kétezer méteres mélységben az előzetes várakozásokat is túlszárnyaló mennyiségű és hőfokú vizet találtak, amely alkalmas arra, hogy a miskolci távhőrendszert szolgálhassa. Március elején az NFÜ döntése értelmében 316 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban is részesült a projekt. Az első kút után egy másodikat és a visszasajtoló kutat is elkezdik fúrni májusban, illetve megkezdődött a több mint nyolc kilométernyi vezeték nyomvonalának egyeztetése és engedélyeztetése.

Kedden sajtótájékoztatón számoltak be az eddigi eredményekről és a tervekről, ahol Bokorovics Balázs, a PannErgy igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy maximális az együttműködés a MIHŐ és a miskolci városháza részéről a projekt során. Hozzátette, nagyon fontos számukra a környezetvédelem, ugyanakkor gazdasági szempontból is fontos, hogy minél hamarabb szolgáltathassanak Miskolcnak. Második lépésként, az elsődleges hőfelhasználás után, a kapcsolt hőt további fűtési, vagy akár hűtési feladatokra is használhatják, illetve villamos energia előállítására is van lehetőség, ami munkahelyeket is teremt.

Vécsi György, a MIHŐ ügyvezető igazgatója szerint a geotermális potenciál a katalizátora lehet a fejlesztéseknek. Egyrészt olcsó energiát tudnak biztosítani az ide települő vállalkozásoknak, akár az ipari parkban is, másrészt lehetőséget teremt mezőgazdasági fejlesztésekhez, mint amilyen például az üvegházak.

Annak kapcsán, hogy milyen a kapacitása a geotermikus kutaknak, elhangzott, hogy akár egymillió gigajule is elképzelhető, hogy ez mekkora mennyiség, azt jól szemlélteti, hogy Miskolc igénye egy átlagos télen 1,4 millió. A város távhőrendszerének 40-50 százalékát láthatják el geotermikus energiával, ami az Avas mellett a belvárost is érintheti, a vezetéket egészen a Tatár utcáig bekötik a tervek szerint. Az optimális elképzelések szerint már az év végén összeállhat a rendszer, de Bokorovics Balázs maximum 1-3 hónap csúszással számol, így 2012-ben biztosan élvezhetik a miskolciak a geotermikus energiát. Az elnök azt is elmondta, negyven év alatt hűlhet egy fokkal a kitermelt víz hőfoka, tehát ez az energiaforrás évszázadokig is biztosított lehet-írja a minap.hu az önkormányzat portálja