Gombszemek. Knutot nem szabad kitömni

Aktivisták gyűjtenek aláírásokat Knut, a hirtelen elpusztult állatkerti jegesmedve kitömése ellen. A medve rajongói még demonstrációt is terveznek az ügyben.

Knut, a jegesmedve négy évesen halt meg hirtelen a berlini állatkertben. Most aktivisták tiltakoznak az állatkert terve ellen, hogy kitömje a közkedvelt állatot.

Az állatkert online emlékkönyvében szaporodnak a dühös megjegyzések, amelyek szerint a rajongók nem akarnak „Knut merev gombszemébe nézni”, azt szeretnék, ha békében hagynák nyugodni őt.

Az emlékkönyvben számos szívfacsaró, Knuthoz címzett részvéttávirat is olvasható: „12 napja halott vagy és én még mindig olyan szomorú vagyok amiatt, ami veled történt”, „boldoggá tetted az embereket, de ebben a pénzéhes és szenzációhajhász világban nem volt helyed”.

Az egyik hozzászóló, aki Knut halála óta nem talál magára a döbbenettől, ezt írja: „elővettem a rólad készült fotóimat. Az egyik kép különösen megragadott. Ez akkor készült, amikor a szikládon ültél és a naplementét nézted – ki tudja, milyen hosszú ideig -, nem hagytad, hogy bárki megzavarjon, nyugodt voltál, békés és elégedett. Már akkor azon gondolkoztam, vajon mi járhat ilyenkor a fejedben. A régi szép időkre emlékeztél? Vagy talán gondolatban Thomassal, a nevelőapáddal beszélgettél? Ezt már sohasem fogom megtudni.”

Egy berlini bulvárlap felmérése szerint a megkérdezettek 73 százaléka nem szeretné Knutot kitömve és kiállítva látni, bármekkora hírnevet is szerzett az állatkertnek.

index.hu