Pénzhiány miatt április elseje után már nem kapnak iskolatejet az óvodások Miskolcon. Az iskolatej egy részét az állam, egy részét pedig a helyi önkormányzatok fizetik, így juthatnak a gyerekek minden nap tejtermékhez. Körülbelül húszmillió forint kellene ahhoz, hogy a program tovább folytatódjon – hangzott el a RTL szerdai híradójában.

A miskolci iskolások továbbra is kapják az iskolatejet. Az óvodások étlapjáról azonban április elsejétől, vagyis péntektől eltűnik. Az önkormányzat nem tudja tovább fizetni a rá eső részt. Havonta körülbelül húszmillió forintot spórolnak azzal, hogy megvonják az iskolatejet az óvodásoktól. A kötelezően vállalt feladatot teljesíteni kell, az önként vállaltról azonban bizonyos esetben le kell mondani” – mondta Kiss Gábor, a miskolci önkormányzat humán főosztályvezetője.

Áprilistól, ha az óvodák akarnak valamilyen tejterméket adni a kicsiknek, akkor azt az étkezésre szánt összegből kell elkölteniük, így viszont kevesebb jut majd zöldségre, gyümölcsre. Az önkormányzatnál azt mondják: azért az óvodáktól vonják meg a támogatást, mert ott a kisgyerekek naponta háromszor mindenképpen kapnak enni. Sok iskolást azonban szülei nem fizetik be a menzára, így nekik mindenképpen szükségük van arra, hogy legalább egy pohár tejet minden nap kapjanak.