A második félévtől kezdve csak élelmiszerre , vegyi árura és ruházatra elkölthető bonok formájában adja ki az átmeneti segélyt az arra rászorulóknak a gyöngyösi önkormányzat – közölte a város alpolgármestere.

Ezzel nemcsak annak szeretnének gátat szabni, hogy a pénzt italra vagy dohányárura költsék az érintettek, hanem az egyre inkább elharapódzó uzsoraügyleteknek is – közölte Bozsik István (Civilek Gyöngyösért Egyesület).
A névre szóló, sorszámozott, közokiratnak minősülő utalványokat az önkormányzat nyomtatja majd, és azok a kijelölt boltokban lesznek beválthatók a meghatározott árucikkekre – tette hozzá.
Az alpolgármester elmondta: egy évben mintegy 28 millió forintot fordít az önkormányzat átmeneti segélyezésre. Az esetenként 7000-8000 forintos eseti juttatást negyedévenként vehetik igénybe az arra jogosultak. A boltokat meghívásos pályázaton kívánják kiválasztani, szempont lesz a megközelíthetőség és a kedvező árszint is.
Bozsik István arról is beszámolt, hogy szintén feltételhez kötik a jövőben a bérpótló támogatás kifizetését. A havi 28.500 forintos segély azoknak jár, akik már kikerültek a munkanélküli-ellátásból.
A jövőben csak akkor utalják az összeget, ha a segélyezett rendet tart a saját udvarán és a portája előtti közterületen, illetve igénybe veszi a hulladékszállítási szolgáltatást – ismertette az önkormányzat által megváltoztatott szociális rendeletet az alpolgármester.