Más uniós tagállamok szabályozási tapasztalatait lenne érdemes figyelembe venni a hazai földtörvény módosítása kapcsán ahhoz, hogy az uniós állampolgárok magyarországi földvásárlásait a 2014. május elsején lejáró, meghosszabbított moratórium után is korlátozni lehessen – foglalja össze az agromonitor.hu számára készített elemzésében Farkasné dr. Molnár Mónika, a földpiaci adásvételekben vezető szerepet betöltő miskolci Tiszacash Zrt. munkatársa. A korábbi nyilatkozatok szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) foglalkozik a jogszabályi változtatásokkal. A lehetőségek között – állapítja meg a szakértő – felmerülhet a helyben lakási kötelezettség előírása, az agrárvégzettség megkövetelése, az állami elővásárlási jog további alkalmazása, a tulajdonszerzés előzetes közigazgatási engedélyhez kötése vagy az úgynevezett „nemzetbiztonsági jellegű korlátozások” fenntartása. A földtörvényi módosításoknak diszkrimináció mentesnek kell lenniük, egyúttal pedig meg kellene akadályozniuk a „spekulációs földvásárlásokat” és a korábban kötött „zsebszerződések” hatályosulását is. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy a várható piacnyitás után a földvásárlás nehezebbé válik a növekvő konkurencia és a további áremelkedés miatt. Ezért a Tiszacash szerint a következő években lenne érdemes földet vásárolniuk azoknak, akiknek van befektetnivaló pénzük. A részletes elemzést Fórum című rovatunkban közöljük

Farkasné dr. Molnár Mónika szerint a földtörvény-módosítás célja nem lehet más, mint a föld ésszerű kihasználása és a méltányos társadalmi körülmények hosszú távú kialakítása. A szabályozási változtatásokhoz lehetőséget nyújt, hogy az Európai Bizottság tavaly hozzájárult az uniós állampolgárok és jogi személyek itteni földvásárlásait tiltó, 2004. május elsején hatályba lépett hétéves moratórium hároméves meghosszabbításához. Ez azt jelenti, hogy a külföldiek 2014. május elsejéig nem vehetnek termőföldeket Magyarországon.
A kodifikációs folyamat során vizsgálni kell, melyek azok a törvénymódosítás során beépíthető korlátozó rendelkezések, amelyek összeegyeztethetők a közösségi joggal, tehát más EU-s tagállam szabályozásában már megtalálhatók – állapítja meg a szakértő. Ilyen lehet például a helyben lakási kötelezettség előírása, az agrárvégzettség megkövetelése, az állami elővásárlási jog további alkalmazása, a tulajdonszerzés előzetes közigazgatási engedélyhez kötése vagy az úgynevezett „nemzetbiztonsági jellegű korlátozások” fenntartása.
E lehetőségek más tagállamok szabályai között már fellelhetők, tehát hazánknak is megvan a lehetősége arra, hogy a meghosszabbított moratórium után meghatározott feltételek mellett engedje be a „külföldi tőkét” az országba. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy a várható piacnyitás után a földvásárlás nehezebbé válik a növekvő konkurencia és a további áremelkedés miatt. Ezért a következő években – a jelenlegi feltételekkel – lenne érdemes földet vásárolniuk azoknak, akiknek van befektetnivaló pénzük. A mostani földvételek mellett szól az is, hogy a hazai árak a moratórium fenntartása mellett is növekednek majd, 2014 után pedig még dinamikusabb áremelkedés várható.

/www.agromonitor.hu