Az AES Borsodi Energetikai Kft. bejelentése szerint felfüggeszti a 90 megawatt kapacitású széntüzelésű Tiszapalkonyai és a 71 megawatt kapacitású biomassza-alapon működő Borsodi erőműveinek működését. A leállításra vonatkozó hatósági kérelmek benyújtása mellett a vállalat tárgyalásokat folytat a létesítmények értékesítéséről potenciális vásárlókkal.

Az AES a döntésről tájékoztatta a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozóját és a tervek szerint a munkavállalók létszámát 20 főre csökkenti, e létszám fogja biztosítani a telephely őrzését és a szükséges karbantartási munkák elvégzését. A Borsodi Erőmű üzemi tanácsának képviselőivel tárgyalások folynak arról, hogy a döntés hogyan érinti a telephely 123 dolgozóját.

A döntés hátterében a társaság szerint az áram nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése, a növekvő szén- és biomasszaárak, illetve a szén-dioxid kibocsátási költségek növekedése áll, amely tényezők jelentősen megnehezítették a versenyképes működést.

Az AES az erőműveket a magyar államtól 1996-ban vásárolta meg és azóta üzemeltette azokat. Az társaság tulajdonosként továbbra is üzemelteti a 900 megawatt kapacitású gáztüzelésű Tisza II Erőművet Tiszaújvárosban.

A Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű nemzetközi bíróság (ICSID) az AES Tisza Erőmű (TE) Kft. tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. magyar állam ellen indított perében hazánk javára döntött szeptemberben.

Az AES még 2007-ben indította el a pert, álláspontjuk szerint Magyarország az erőművi hatósági árszabályozás 2006-os bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezményt – azaz olyan árakat írt elő, amelyek jóval alacsonyabbak voltak az AES és az MVM Zrt. közötti 2001-es megállapodásban rögzítetteknél. A bíróság alaptalannak találta és elutasította az AES minden igényét, köztük a több mint 30 millió dolláros (mintegy 8,4 milliárd forintos) kárigényét is. Az ítélet nyomán a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt.-nek mint nagykereskedőnek sincs fizetési kötelezettsége az AES magyarországi cégével szemben – közölte korábban a társaság.