Több mint 30 költségvetést érintő módosító indítvánnyal éltek az ellenzéki képviselők a miskolci önkormányzat márciusi közgyűlésén. A legnagyobb tételt az a félmilliárd forintról szóló szocialista javaslat jelentette, amely a panelrekonstrukciós program folytatásához biztosította volna az önkormányzati önrészt. Dr. Tompa Sándor indítványát azonban a fideszes többség elutasította, azaz idén nem támogatja az önkormányzat azokat a társasházakat, melyek részt szeretnének venni a programban.

Ugyanígy tettek azokkal a módosító indítványokkal is, melyeket dr. Tompa Sándor képviselő Szihalmi Péter bizottsági taggal együtt dolgozott ki a diósgyőri és a komlóstetői térségek fejlesztésére. A javaslatokat a képviselő nyújtotta be a közgyűlésnek.

Hiába. A közgyűlés fideszes többsége nem támogatta, hogy közlekedési jelzőlámparendszer épüljön a Diósgyőri Gimnázium előtti területen, illetve a Táncsics téri kereszteződésben. Ezekre a beruházásokra 40-40 millióra lett volna szükség, míg a Lórántffy–Muhi utcai kereszteződés jelzőlámpájának megépítésére, illetve az ottani gyalogátkelőhely akadálymentesítésére 45 milliót kellett volna költeni. Ezek dr. Tompa Sándor és Szihalmi Péter szerint mind megoldhatók lettek volna, ha a közgyűlés hozzájárul, hogy a polgármesteri hivatal igazgatási funkciójára előirányzott bő 2,5 milliárd forintból 125 milliót ezekre a célokra csoportosítsanak át.

Dr. Tompa Sándor azt is javasolta, hogy a Hajnal és a Martinász utcák teljes rekonstrukciója (a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, járdaépítés, aszfaltborítás) még idén történjen meg, erre 30 milliót szánt. Szintén javasolta a parkolóépítés folytatást a Kuruc utca elején. A tervek ugyanis már készen vannak, csak a kivitelezést kell elkezdeni. Erre 12 millió forintot javasolt átcsoportosítani. Módosító indítványai nem kapták meg a szükséges támogatást, mint ahogyan az a javaslata sem, amely szerint a Szinyei Merse Pál utcán, a 13–19 szám közötti területen is hozzon létre egy parkolót a város.

A fideszes többségű közgyűlés döntése szerint arra sincs pénz, hogy kutyasétáltató és park épüljön a komlóstetői Szeder utcán.

A végül szocialista módosító indítványok nélkül elfogadott költségvetéssel kapcsolatban dr. Tompa Sándor és Szihalmi Péter rámutatott: a 16-as és 18-as választókerületekben a felsoroltakon kívül lényegesen több megoldásra váró, lakossági igényekkel alátámasztott probléma van. A két terület fideszes önkormányzati képviselői azonban egyetlen kéréssel sem fordultak a közgyűléshez és persze nem támogatták a választókerületüket érintő javaslatokat sem. Ezek után joggal tehetik fel a diósgyőri és a komlóstetői emberek a kérdést: mégis kiket képviselnek a fideszes képviselők?

név és cím a szerkesztőségben