A parlament a pénteken meghirdetett napirendnek megfelelően hétfőn megválasztotta a
jegybank monetáris tanácsának két új tagját, Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt, akiket a
gazdasági bizottság jelölt a posztra. 

Kocziszky György munkásságáról viszonylag keveset lehet tudni. Életrajza szerint a leendő jegybankár a budapesti Országos Gumiipari Vállalatnál szervezőmérnökként a hetvenes évek elején eltöltött két év kivételével mindig a Miskolcon lévő egyetemen dolgozott, ma már a Miskolci Egyetem dékánja. Kutatóként Kocziszky az európai integráció gazdaságtanával, az uniós gazdaságpolitikával, a regionális gazdaságtannal, valamint a növekedés- és fejlődéselméletekkel foglalkozott. A monetáris tanács új tagjait jelölő gazdasági bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal azzal indokolta az egytemi oktató jelölését, hogy vidéki gazdaságpolitikai műhelyekben is kiváló szakemberek vannak, nem csak a fővárosban, most pedig Kocziszky személyében ilyen ember kerül be a monetáris tanácsba.

Az MTI hírarchívuma szerint Kocziszky még 2002-ben azt mondta, hogy a próbaszámítások két szélsőséges értéke szerint 15-30 év kell ahhoz, hogy a vásárlóerőt kifejező magyar GDP utolérje az uniós értéket; Nógrád, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye esetében ez inkább egy emberöltőnyi időszak lesz. „Magyarország az elmúlt években EU-függővé vált, tekintve, hogy a külkereskedelem háromnegyede az unióba irányul, illetve onnan érkezik. Az uniós csatlakozás nélkül elveszne a piacok 75 százaléka” – mondta akkor Kocziszky György. Kocziszky 1994-ben politika területén is szerencsét próbált: a tizenhét évvel ezelőtti országgyűlési választásokon a KDNP dr. Surján László vezette országos listáján 39. volt. Az életrajzából nem derül ki, de Kocziszky György egyetemi munkássága mellett korábban tagja volt a Dunaferr igazgatóságának, ám a vasipari vállalat vezető testületéből 2001 februárjában visszahívták.

A gazdasági bizottság ülésén hétfőn – ellenzéki kérdésre válaszolva – Kocziszky beszélt arról, hogy öt évvel ezelőtt a Miskolci Egyetem szenátusa adományozta Járai Zsigmondnak a díszdoktori címet, és ő akkor dékán volt az egyetemen. Hozzátette, hogy a mostani jelöléséről nem egyeztetett a fideszes politikus Pelczné Gál Ildikóval, aki az egyetem egyik intézetét vezeti, ő pedig most is dékánként dolgozik.