A magyar dzsúdó-válogatott egyik legnagyobb olimpiai reménysége, a 73 kilós Ungvári Attila az idén kétszer pozitív mintát adott – január közepén Bakuban, majd egy hónappal később a Hungária Kupán – doppingellenőrzésen. A magyar versenyző tagadja, hogy tiltott teljesítményfokozóval élt volna.

A sportoló a Népszavának adott korábbi interjújában célzást tett arra: nem kizárt, hogy valaki szándékosan hozta őt ilyen helyzetbe.

Mára kiderült: az azóta levett harmadik mintája is pozitív, sőt, dr. Hidas Péter, a magyar válogatott keretorvosa, az Európai Judo Szövetség (EJU) orvosi bizottságának tagja a judoinfo.hu-nak elárulta, hogy a stanozolol mellett mást is találtak a vizeletében.

„A stanozolol vízoldékony, tehát egy ampullányi folyadék egy pohár vízbe vagy kólába öntve fel sem tűnik annak, aki elfogyasztotta. Észre sem veszi, hogy más is volt az italában! Létezik tablettás formában is, összetörve például egy szalámis szendviccsel el lehet fogyasztani – fogalmazott Hidas doktor. – Szóba jöhetne még a versenyző által fogyasztott táplálékkiegészítő, amibe esetleg belekeverték, de Attila esetében ezt kizárhatjuk, amit ő használt, azt bevizsgálták, és az eredmény negatív lett. Ráadásul a versenyző mintájában a Furosemid nevű vízhajtó szert is kimutatták, amit két dologra használnak: a súlynövekedésben segít visszaállítani a normál súlyt, illetve a doppinganyag kiürülését gyorsítja.”

A szakember a szakportálnak elmondta, a stanozolol kiürülése körülbelül négy hetet vesz igénybe, a Furosemidé négy nap, azaz mivel ezt is kimutatta a vizsgálat, Ungvári szervezetébe nagy valószínűséggel a Hungária Kupát megelőző négy napban került a szer. Ráadásul a minap újfent megvizsgálták Attilát, az eredmény szintén pozitív lett, de már a stanozolol végtermékei ürültek, ez pedig nagyjából ugyanazt a bekerülési időpontot valószínűsíti.