A képviselők mindenféle juttatásait ért számtalan bírálatra reagálva Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerdán módosító javaslatot nyújtott be „az országgyűlési képviselők javadalmazásáról” szóló 1990. évi LVI. törvényhez.

A javaslat szerint az a képviselő, aki Budapesten, egyéni választókerületében vagy abban a megyében, ahol területi listán megválasztották, ingatlant tulajdonol, nem lenne jogosult lakhatási támogatásra. Ezzel jó eséllyel semelyik képviselőnek se járna lakhatási támogatás, bár azért trükközésre marad még lehetőség – ha valakinek nincs budapesti lakása, és választókerületében vagy megyéjében sincs lakása, még mindig jogosult marad a támogatásra.

Lázár indoklása szerint 1990-ben még alapvetően azzal a szándékkal született a törvény, hogy biztosítsa a képviselők függetlenségét, befolyásolhatatlanságát és kiszámítható életét, de az azóta eltelt időben több ponton átalakult a rendszer, ami így átláthatatlanná vált.

A képviselők lakhatási támogatás mellett költségtérítésre is jogosultak, az elmúlt években több botrány is adódott abból, hogy olyanok is felvették a lakhatási támogatást, akik rendelkeztek – esetenként több – lakóingatlannal is. A költségtérítések ügye még vitatottabb, mivel a képviselők gyakorlatilag elszámolás nélkül juthatnak szabadon felhasználható pénzekhez. Legutóbb Miskolc fideszes alpolgármestere, egyben a Fidesz parlamenti képviselője, Zsiga Marcell keveredett költségtérítési botrányba , ő, jogosulatlanul, az önkormányzattól és a parlamenttől is felvette a támogatást.-index.hu