Blikk: Mégis, hogy felejthette el?

Budapest – Mégis, hogy felejthette el?! Minden országgyűlési képviselőt figyelmeztetett januárban az a parlament gazdasági főigazgatósága, hogy nem vehetnek fel két helyről költségtérítést, Zsiga Marcell fideszes honatya mégis így tett. 

Lapunknak azt mondta: elfeledkezett róla, hogy duplán kap pénzt, pedig a vagyonnyilatkozatban külön rákérdeznek erre. – Egy csomagban kapjuk meg a vagyonnyilatkozatokat, egy kitöltési útmutatót és a hozzájuk kapcsolódó mellékleteket – mondta a Blikknek egy honatya. Az említett tájékoztatóban külön felhívják a politikusok figyelmét, hogy ha valaki az önkormányzattól is kap pénzt, annak összegét a parlamenti költségtérítésből le kell vonni.

A vagyonnyilatkozatok 6. számú mellékletében pedig külön rákérdeznek arra, hogy a honatya kap-e máshonnan költségtérítést, és ha igen, mennyit, miközben Zsiga azt állítja: csak februárban jutott eszébe, hogy törvénytelen módon két helyről is kap pénzt. Őt hiába kerestük a nyilatkozattal kapcsolatban, lapzártánkig nem reagált megkereséseinkre. De ha hibás adatokkal töltötte volna ki a nyilatkozatot, annak nincs jogi következménye.

– Nem működik a vagyonnyilatkozati rendszer, mert hiába szegi meg a képviselő a szabályokat, annak nincs jogi következménye – magyarázta Burai Petra, a Transparency International Magyarország (TI) nevű civil szervezet szakértője. Mint elmondta jelenleg a képviselők elszámoltathatósága egyáltalán nem működik. A vonatkozó jogszabályokba megfelelő büntetéseket is be kellene építeni, arra az esetre, ha valaki megszegi a szabályokat. Politikai következményei azért lehetnek Zsiga ügyének. Ma délelőtt a Blikk által kirobbantott botrány miatt összeül a Fidesz etikai bizottsága.

 

Zsiga Marcell azt ígéri: visszafizeti a közpénzből jogellenesen felvett százezreket
Állami állásban Zsiga rokonai
– A Fidesz politikájának rendkívül fontos része a korrupció elleni küzdelem, ez nem lehet hiteles, ha a „saját” szabályszegő honatyáikat nem büntetik meg – magyarázta Juhász Attila, a Political Capital elemzője. Szerinte, ha a vád bebizonyosodik, a legjobb amit a Fidesz tehet, hogy a keményen megbünteti a képviselőt, és így a választóknak fel tudják mutatni, hogy a visszaélések ellen minden körülmények között fellépnek.

E. S. P.