Ma Orbán Viktor és miniszterei bejelentették a megszorító csomagjaikat. Mivel ez nem egy politikai blog és engem amúgy sem érdemel a politika, csak egy dolgot emelnék ki. Hadd idézzek az Index.hu cikkéből:

A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a szakszervezetek szerint összesen 63 ezer egyenruhást érint. Többségük rendőr, ők 35 ezren vannak, sok a katona is, további 7500 tűzoltó és 5-6000 pénzügyőr van közöttük.

A mostani szabályok szerint a rendőrök 57 évesen mehetnek nyugdíjba, de már 25 év munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat, igaz, a hivatalos korhatárig csak a nekik járó nyugdíj felét kaphatják. Évente egyébként 1000-3000 rendőr megy nyugdíjba.

Értelmezzük? A rendőröknek megszűnne a korkedvezményes nyugdíj, így ők is 65-68 évesen mehetnének nyugdíjba. Ennek segítségével megszűnne az a mai visszás helyzet a vagyonvédelemben, hogy egyrészt a sima nyugdíjas közrendőrök a 80-90 ezres nyugdíjuk mellé simán bevállalhatnak 350-400 forintos órabért a vagyonvédelemben, hiszen nekik ebből bőven kijön a nyugdíjuk kipótlása, míg egy sima dolgozó vagyonőr ebből csak éhen halni és nyomorogni tud.

Másrészt a rendőrtisztek nyugdíjuk után szépen beültek rendfokozattól és ismeretségtől függően a középvezetői-ellenőri, vagy akár egy-egy főigazgatói-szakmai igazgatói székbe. Nos, ha ők is 65 éves korukig dolgoznának, akkor végre megnyílna az út az igazi, modern, civil biztonsági képzésben végzett szakemberek számára is, mert manapság mindent elözönlenek a nyugdíjas rendőrtisztek, akik kapcsolatuknál fogva kiszorítják a tényleg minőségi képzésben részt vevő, lelkes, újító gondolkodású fiatalokat, akár már a szakmai gyakorlatot sem biztosítva a részükre.

Megint más kérdés persze, hogy akkor most mi lesz a Rendőrséggel? Ugye ma a legfőbb vonzerő egy fiatalnak nem az, hogy megkeres havi 120-130 ezer forintot, ezért éjjelente/ünnepnapokkor is dolgozik, nincs kifizetve a túlórája, mindig és minden körülmények között be kell fognia a pofáját (vagy esetleg még börtön is fenyegeti), hanem az, hogy elmehet viszonylag fiatalon nyugdíjba és emellett feketén dolgozhat. Ha ezt elveszik, akkor ki marad rendőrnek? Csak a féllábú, a debilnél is sokkal debilebb idióta, aki talán még az autót sem képes elvezetni, vagy egy rendszámot leolvasni.

És még egy érdekes kérdés: minden politikai rendszerben volt egy-két biztonsági cég, melynek kormányközeli érdekeltsége volt, esetleg miniszter volt a tulajdonosa, vagy a miniszterek baráti cége, stb. Ők most nem lobbiznak a kormánynál, hogy így erősen fel fog borulni a vagyonvédelemben eddig megszokott rendszer?

Na ez baromira érdekes lesz!