Csütörtökön még csak Tripoli környékén, pénteken már a városban is dúltak a harcok. A Kadhafihoz hű milicisták péntek délután nyitottak tüzet a pénteki ima után tüntetésbe kezdő tripoliakra, az összecsapásokban a Reuters szerint legalább öten, meg nem erősített, helyi forrásoktól származó hírek szerint legalább hatvanan meghaltak.

Tripolival még mindig nehéz kapcsolatot létesíteni, így nehéz értesüléseket is szerezni. A hírek szerint a város négy kerületében is összecsaptak a fegyvertelen tüntetők és a rezsimhez hű erők, köztük a központi Faslúm negyedben is, ami Kadhafi tripoli palotájának közvetlen közelében van. Tüntettek a Zöld téren is, az általában megbízható forrásnak bizonyult Sabab ifjúsági mozgalom értesülései szerint hatvanezren. A líbiai állami tévé ugyanakkor egy Kadhafi-beszédet sugárzott a térről, állítólag élőben. A felvételek alapján a beszédet szürkületkor vették fel, ugyanakkor a sugárzás idején már sötét este volt Tripoliban, így a tévé állításával szemben szinte biztos, hogy nem élőben sugározták, és az sem lehetetlen, hogy nem is ma készült. A felvételek alapján a téren kadhafisták tüntettek, bár az egész teret sosem mutatták, a felvételeken sosem látszott egyszerre ötvennél több demonstráló.

A beszéd maga még a szokásosnál is összefüggéstelenebb volt. Kadhafi az ország lángba borításával fenyegetőzött, és azt mondta, megnyitja a fegyverraktárakat hívei előtt. Pár órával később fia, Szaif al-Iszlám már arról beszélt külföldi újságíróknak, hogy tárgyalna az ellenzékkel, és reményei szerint a helyzet „még holnap” békésen rendeződik.

Kadhafi helyzetét nehezíti, hogy a hírek szerint a líbiai légierő legfontosabb bázisa, a Tripoliban lévő Mutika parancsnoka és személyzete is a tüntetők oldalára állt. Független források ezt sem tudták megerősíteni, egy olasz újságíró is csak azt tudta jelenteni, hogy a bázison csak katonákat látott. A hírek ugyanakkor nem a bázis elfoglalásáról, hanem átállásáról szólnak, azaz az, hogy csak katonák vannak ott, nem jelent semmit. Az mindenesetre tény, hogy nem érkezett hír repülők bevetéséről.