A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa 2011. február 24-én az elsőfokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét helybenhagyta, eszerint:

Botos Sándor vádlott
bűnös
gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében,
ezért a bíróság 1 év fogházbüntetésre ítélte.

A tényállás:

A vádlott 2009. augusztusában Tiszaszentmártonban tartózkodott, rokonainál volt vendégségben.
2009. augusztus 22-én elhatározta, hogy lemegy a Tiszára fürödni, két unokaöccsével 14.00 óra körül mentek a Tisza egy olyan szakaszára, amely egyébként fürdésre, strandolásra nincs kijelölve.

Amikor a vádlott a partra érkezett, az addig a sekély vízben fürdőző gyermekkorú L. Melinda és P. Klaudia a vízből kijöttek, üdvözölték a vádlottat, majd megkérték, hogy tanítsa meg őket úszni, mert nem tudnak.

Az akkor 50 éves vádlott beleegyezett a kérésbe és azt mondta a gyermekeknek, hogy kapaszkodjanak a nyakába, majd elindult a mély víz felé.
Az erős sodrás azonban lesodorta a kislányokat a nyakáról és mindhárman elmerültek a vízben.
A vádlott P. Klaudiát ki tudta menteni, L. Melindát azonban elsodorta a víz és a sértett életét vesztette, holttestét másnap horgászok találták meg.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetett előéletét és azt, hogy a vádlott cselekvősége folytán olyan veszélyhelyzet állt elő, amely két gyermek életét veszélyeztette.
…………………….