Azt csak egy nő tudja, hogy milyen érzés, ha illetéktelen kezek markolasszák a húsát és meg akarjak baszni

Magyar riporternőt molesztáltak Kairóban. A két magyar filmes a Spektrum TV által sugárzott On the Spot című dokumentumfilm-sorozat következő epizódját forgatta Kairóban, amikor a Tahrir téren ünneplő tömeg férfitagjai molesztálni kezdték a magyar újságírónőt. „Félelemérzet nélkül indultunk a Tahrir tér túloldalára, mert ott beszéltünk meg találkozót egy egyiptomi barátunkkal, hogy együtt dolgozzunk ma este. Fogalmunk sem volt róla, hogy nem véletlenül vannak körbekerített részek nőknek…” – számolt be a történtekről Cseke Eszter az On the Spot blogján.

„Sodródtunk tovább, és mire felfogtuk, hogy csak férfiak vannak körülöttünk, már késő volt. Még akkor sem aggódtam, mikor az első kéz megfogta a fenekemet. Persze, sz..r érzés, de ez otthon egy szórakozóhelyen is simán előfordul. Gondoltuk, ha mostantól Andris előtt megyek és fogom a kezét, megússzuk a további kellemetlenségeket. Hülyék voltunk, csapdába kerültünk, olyan szorosan fogtak közre minket a férfiak, hogy se előre, se hátra nem volt menekvés. … Egyre többen fogdostak, fogyott a levegő, tudtam, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad hagyni, hogy elsodorjanak minket egymástól. Ha elsodornak, rám veti magát az agresszív tömeg, és a forgatás első napján úgy végzem majd, mint a CBS riporternője, akit gyakorlatilag nyilvánosan megerőszakoltak” – olvasható a beszámolóban.

„Már láttuk magunk előtt pár méterre a korlátot, amin ha sikerül átmásznunk, valószínűleg megmenekülünk. Andris mögöttem volt végig, szorítottam a kezét, ha egy pillanatra el kellett engednem, kapkodtam utána. Ilyenkor megfogtam valamelyik tapogató kezét, próbáltam lerázni őket magamról, hiába. … Olyan erősen csipkedték a mellemet, kapartak, markolásztak mindenhol…” – írta Cseke Eszter. „Fogalmam sincs, mennyi ideig voltunk bent. … Aztán egy férfi felemelt a korlátra, kirángatott a dühöngő tesztoszteron-erdőből, Andris hátulról nyomott felfelé. Végül őt is kihúzták. Ketten voltunk, megvolt mindenünk. Remegett kezem-lábam a megaláztatástól. … Az egyik fiút arcon vágtam, később, mikor már ‘túl voltunk rajta’, sajnáltam, hogy nem húzhatok be legalább még egynek. Agressziót, dühöt, kiszolgáltatottságot éreztem.”

Az eset óta S. Takács András szerint kiderült, hogy több mint 20 férfit őrizetbe vett a rendőrség, mert több nőt is zaklattak ugyanott, ugyanekkor. Cseke Eszter arról is ír, hogy gondolkodott, leírja-e egyáltalán, mi történt. „Biztos azt gondolják majd sokan, hogy minek mentem oda. Ez a munkám, most éppen az egyiptomi forradalom hátterét szeretnénk elmesélni. Szenvedélyesen szeretem ezt a munkát, tudom, hogy veszélyekkel jár, mint ahogy azt is, hogy nem lehet mindig szerencsénk. Pedig most is az volt.”