Hivatalos okmányokkal, iratokkal 50-en érkeztek a romániai Parajdról Emődre. Mindannyian magyar állampolgárságot igényeltek. A csaknem hétezer lakosú székely település, Parajd 99 százaléka magyarnak vallja magát.

„Egy csöppet sem kételkedtünk abban, hogy hova tartozunk. Csak hiányzott a formaság, amely fontos” – jegyezte meg Bokor Sándor, Parajd polgármestere.

A romániai Parajd és Emőd 10 éve testvérvárosok. A hargitaiaknak a borsodi település ajánlotta fel, hogy a helyi önkormányzat irodáiban igényeljék az állampolgárságot. A hivatal munkatársai önként vállalták, hogy szombaton is bejönnek dolgozni. A munka azonban már hetekkel korábban elkezdődött.

„Elküldtük nekik az igénylőlapokat, bármilyen kérdésük volt igyekeztünk rá válaszolni” – mondta Lehóczki István, Emőd polgármestere.

Január eleje óta kérhetik magyarországi lakóhely nélkül honosításukat azok, akik igazolni tudják magyar felmenőiket, és azok, akik már voltak magyar állampolgárok.

Pénteken Egerben csaknem 100 erdélyi folyamodott állampolgárságért. Ők Gyergyószentmiklósról és Zetelakáról érkeztek honosítást igényelni.

Eddig csaknem harmincezer honosítási kérelem érkezett a hivatalokhoz. Az állampolgársági okiratok kiadása március tizennegyedikén kezdődik, az első állampolgársági esküket a negyvennyolcas szabadságharc ünnepén tehetik le a kérelmezők.