A kocsonya uralkodik péntektől Miskolcon, ahol megkezdődik a XI. kocsonyafesztivál vasárnapig tartó rendezvénye. Az ország egyik legismertebb téli fesztiválját évente több mint kétszázezren keresik fel, a szervezők most is legalább ennyi látogatóra számítanak.

Miskolc, elsősorban a belváros a kocsonyafesztivál hangulatában él már csütörtök óta. Bár a fesztivál csak pénteken kezdődik, de az árusok pavilonjait már felállították, sokan már hangolódnak a pénteki nyitányra.

Az esemény autentikus hangulatának és tradicionális termékkínálatának köszönhetően évről évre nagyobb vonzerőt jelent mind a bel-, mind pedig a külföldről érkezőknek, az idén először a mohácsi busójárás is bemutatkozik a kocsonyafesztivál vendégeinek.

A fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi fajta kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak. A különböző tájegységek, a Kárpát-medence étel- és italkülönlegességeinek széles választékát megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak Miskolcra.

A mondás – miszerint „pislog, mint a béka a miskolci kocsonyában” – a középkorból származik, amikor is az avasi pincékben a földre tették hűlni a meleg ételt. Potyka Kata kocsmájában pedig a béka a langyos lébe ugrott melegedni, és a dermedő leves foglyává vált. Tálaláskor a kocsonyából egy élő béka nagy szemekkel pislogott a meglepett vendégekre.