A jelenlegi, 1,2 milliárdos fejlesztés átalakításával, valamint egy további 3 milliárd forint értékű beruházás indításával akarja eredményessé tenni a nyíregyházi önkormányzat a tulajdonában lévő Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. működését – közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a helyhatóság pénteki sajtótájékoztatóján.

Jelenleg a városhoz tartozó üdülőközpontban, Sóstógyógyfürdőn a parkfürdőt korszerűsítik és bővítik a szezon megkezdéséig, 1,2 milliárd forintos költségből – mondta a városvezető a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen. Hozzátette: a tervek áttekintésével keresik annak a lehetőségét, hogy idegenforgalmi szempontból még hatékonyabb legyen a fejlesztés, hozzájáruljon az önkormányzati cég nyereségessé tételéhez.

A Regionális Fejlesztési Tanács elfogadta egy további, 3 milliárdos sóstógyógyfürdői beruházási program támogatását, s amennyiben a kormány is igent mond arra, indulhat az újabb fejlesztés. A cég élén változás lesz, közös megegyezéssel március 31-én távozik Gyöngyösi Szabolcs vezérigazgató, helyére Podlovics Roland, a polgármesteri hivatal politikai tanácsadója kerül.

A leendő vezérigazgató a 3 milliárd forintos fejlesztési elképzelések közül kiemelte: bővítenék a szálláslehetőséget, megoldanák a jelenlegi parkolási gondokat, sétány létesülne a tavak köré, tervben van az is, hogy „összenyitnák” a mostani két tavat, továbbá felmerült egy jégpálya megépítése is.

Gyöngyösi Szabolcs, a zrt. jelenlegi vezérigazgatója elmondta: 9 hónappal ezelőtt vette át a cég irányítását, s ezalatt az idő alatt 179 milliárd forintról, 100 milliárdra csökkent a társaság vesztesége, amit igen nagy eredménynek tart. Az árbevétel ugyanis – a tovább gyűrűző gazdasági válság és a rossz nyári időjárás miatt – 2010-ben 5-8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi 690 millió forintról.

Podlovics Roland azt mondta: „kimagasló eredménynek számítana a cégnél, ha egy jó üzleti tervvel a null szaldót el tudnák érni a gazdálkodásban”. Kovács Ferenc hozzáfűzte, hogy 2004 és 2009 között a nyíregyházi önkormányzatnak 1,3 milliárd forintjába került a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. működésének biztosítása, ami – mint fogalmazott – a jövőben nem tartható fenn.