Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat.

A kutatók kormányzati és érdekvédelmi szervezetek adatait elemezték, ahogy tanulmányozták a vonatkozó szakirodalmat, újságcikkeket, valamint esettanulmányokat. Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik, 2011-ben a forgalom értéke már elérheti a 9 milliárd dollárt (1824,8 milliárd forintot). A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőt.
Mellékhatások

„Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert” – hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat – szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, mellékhatásként előfordulhat hányinger vagy hasmenés, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet.

A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is. Európában ugyanis már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget. Növelik a mellékhatások kockázatát az olyan betegségek, mint például az epilepszia.

Az Amerikai Toxikológiai Társaság (AAPCC) tavaly fogadta el azokat a betegségkódokat, amelyekkel országosan nyomon lehet követni az energiaitalok túladagolásával kapcsolatos eseteket és a mellékhatásokat. Októbertől december végéig 677 esetet regisztráltak, az idén pedig 311-et. Az idei esetek túlnyomó részében gyerekek és tinédzserek voltak érintettek, negyedük 6 évesnél fiatalabb.

„Ez csekélységnek tűnik a más szerek okozta éves 2 millió mérgezéses esethez képest” – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a számtalan mellékhatás miatt azonban az energiaitalok fogyasztását éppoly szigorúan kellene szabályozni, mint a dohányzást, alkoholfogyasztást, vagy a vényköteles gyógyszerek forgalmát.

„Nem határozták meg a gyermeke, tinédzserek és a fiatal felnőttek számára a biztonságos fogyasztás mértékét” – hangsúlyozzák a szerzők. Mint kifejtik, a gyermekorvosoknak rutinszerűen rá kell(ene) kérdeznie pácienseiknél és szüleiknél az energiaitalok fogyasztására, és felhívni a figyelmüket a veszélyekre.