Itthon nem fog törvénybe ütközni, hogy az állami fenntartású MTI ingyen adja a híreit, mert módosítják a tisztességtelen piaci magatartásról szóló jogszabályt. A Függyetlen Hírügynökség kifogásolta, hogy az állami konkurenciát a költségvetés finanszírozza, és nem kell megfizettetnie a tartalomgyártás milliárdos  költségét.

Az Index információi szerint már elkészült a Magyar Távirati Iroda ingyenes hírszolgáltatását támogató törvénymódosítás, amely kivenné az állami hírügynökséget a szokásos piaci szabályok alól. A javaslat szerint ugyanis a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítása után nem minősülne erőfölénnyel való visszaélésnek az, amit a tavaly év végén elfogadott médiatörvény megálmodott. A médiatörvény kitüntetett szerepet adott az MTI-nek, és azt írta elő, hogy ingyen adja az általa előállított tartalmakat.

Az MTI új piaci szerepe ellen február elején a konkurencia, a Független Hírügynökség vezetése tiltakozott. Az új tulajdonos, a B&P Braun & Partners marketing kommunikációs tanácsadó cég egyik vezetője, Braun Róbert szerint a döntés korlátozza a magyar médiapiaci versenyt.

A Független Hírügynökség kifogásolta, hogy az MTI a valós költségek megfizettetése nélkül az adófizetők pénzén teszi hozzáférhetővé híreit és fotóit-írja az index.hu