Radikális adatroaming árcsökkenést jelentett be a Deutsche Telekom, amellyel az átlagember számára is elérhetővé válik a mobilnet, akkor is, ha külföldön használja a mobilját vagy a laptopját. Az új tarifa Magyarországon is elérhető lesz.

Tíz mega internethasználat két euró, ötven mega öt euró, míg egy egy hétig érvényes korlátlan bérlet 15 euróba kerül márciustól Németország területén, júliustól pedig az EU teljes területén, a T-Mobile előfizetőknek. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom helyszínen jelen lévő elnök vezérigazgatója a NOL-nak elmondta, hogy törekednek arra, hogy a magyar ügyfelek már július elseje előtt is igénybe vehessék az új tarifákat.

Az árak a magyarországi SIM kártya használata esetén érvényesek, ám egyelőre nem adtak meg pontos foritban kifejezett árakat a különböző csomagokra. Chris Mattheisen elmondta, hogy Magyarországon az ÁFA még rájön a most közölt árakra. A tarifacsomagok függetlenek attól, hogy okostelefonnal, vagy laptoppal csatlakozik a netre az ügyfél. Az új tarifák bármelyik EU-országban érvényesek, bármelyik hálózaton, azaz nem csak a T-Mobile hálózatokon. Mivel ez nem határozott idejű promóció, és a jelenlegi ajánlatokhoz képest radikális árcsökkenést jelent, valószínűsíthető, hogy a nagy szolgáltatók is hasonló lépésre készülnek.

A Deutsche Telekom és a T-Mobile ugyanis egyértelműen az okostelefonokban és a tabletekben látja a jövőt: a készülékek terjedését és az adatforgalom további „robbanását” azonban nagyban gátolja, ha a felhasználóknak a határokon túl az ingyenes wifik keresésével kell törődniük az irreális roaming díjak miatt. Így ugyanis elvész a legnagyobb vonzerő, a mobilitás.

Mire elég tíz vagy az ötven megabájt? A tízes csomag jórészt csak e-mailezésre és facebook, vagy bármilyen közösségi szolgáltatás használatára, okostelefonról. Az ötven megabájt már némi netezésre is lehetőséget ad, de be kell kalkulálni: a nol.hu kezdőoldala ma már lényegesen nagyobb, mint egy megabájt. A legjobb deal a heti bérlet tehát, amely egyébként már a szállodai- vagy fizetős wifi árakkal is versenyképes, ráadásul teljes mobilitást biztosít. Az ingyenes Wifinél persze nincs jobb.

Újságírói kérdésre Edward R. Kozel elmondta: dolgoznak azon, hogy a Deutshe Telekom EU-n kívüli partnerhálózatain is biztosítsanak hasonló kedvezményeket, s kifejtette: szerinte az iparág fejlődését az biztosítja, ha globális szinten biztosítják mobilitást. E nélkül ugyanis kevésbé hatékonyak azok a beruházások, amelyeket a szolgáltatók a hálózatok fejlesztése érdekében hajtanak végre. A folyamatos versenyben – a Matrix hitelesítő cég szerint – jelenleg a T-Mobile magyarországi hálózatán érhető el a legnagyobb sebesség.

A Deutsche Telekom egyébként a wifi-szolgáltatását is bővíti, hogy az okostelefonokkal rendelkezők ahol lehet tehermentesítsék a mobilhálózatot és gyorsabb adatátvitelhez jussanak – mondta Edward R. Kozel, a Deutsche Telekom igazgatóságának tagja. Hogy ennek a fejlesztésnek részese lesz-e a Magyar Telekom arról a vezető nem szólt.

nol.hu