Több száz álláskereső jut munkához hamarosan az új, Nemzeti Közfoglalkoztatási Programnak köszönhetően Miskolcon is. Mint arról múlt héten a MiNap Online már beszámolt, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. pályázatokat nyújtott be közmunkások alkalmazására, a pedig már meg is kezdődik a dolgozók felvétele.

Már lehet jelentkezni a rövidtávú munkára a Zombori utcában működő munkaügyi kirendeltségen. A program azoknak szól, akik jogosultak bérpótló juttatásra. Napi négy órás foglalkoztatásban a minimálbér fele, azaz 39 ezer forint jár havonta a dolgozóknak. Ez tízezer forinttal több, mint a bérpótló juttatás. A szociális törvény változása miatt a regisztrált álláskeresők végzettségüktől függetlenül, kötelesek elfogadni bármilyen felkínált munkát, ha munkanélküli segélyt szeretnének kapni.

Szabóné Bikki Ágnes, a Munkaügyi Központ, miskolci kirendeltség-vezetője elmondta: 2012-ben csak az kaphat majd segélyt, aki 2011-ben legalább 30 napos munkaviszonyt szerez, vagy munkaerő piaci programban vesz részt, de a legalább 6 hónapos képzéssel is ki lehet váltani a jogosultság megszerzését.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. (Városgazda) jelenleg 250 embert foglalkoztat, sokakat az önkormányzat támogatásával. Az Út a munkába program megszűnésével a létszám jelentősen csökkent, ezért is pályázott a cég többek között 800 fő rövid távú foglalkoztatására. A munkát az állam 95 százalékban támogatja, a költségek maradék részét az önkormányzat teszi hozzá. Az álláskeresők kiközvetítése már megkezdődött, alkalmasságukról a napokban dönt a Városgazda. A tervek szerint a hónapban 300 embert vesznek fel, elsősorban fizikai munkákra.

Perecsenyi Attila, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A város üzemeltetéséhez hozzátartozik a városnak a tisztántartása, de nemcsak ebbe a két szakmába várják az embereket, hanem különféle építőipari munkákra is, igaz a városi cég fő profilja azért a kertészet marad.

A Városgazdához a felvétel folyamatos lesz, az alkalmi munkások ugyanis kettő-négy havonta cserélődnek majd. A cég hosszútávon, azaz, akár egész évben is alkalmaz majd közmunkásokat, igaz más, magasabb végzettséget igénylő munkák (gépkocsivezető, seprőgépkezelő, autószerelő, rakodó, adminisztrátor, sírásó, halottszállító, portás, takarító, kézbesítő, pénztáros, állategészségőr, állatgondozó, kisgépkezelő, könnyűgépkezelő, festő, asztalos, kőműves, munkairányító, lakatos, villanyszerelő, vízvezeték szerelő, kertész, burkoló, heggesztő, általános egészségügyi asszisztens) elvégzésére. Ez további, csaknem 150, ideiglenes munkahelyet jelenthet majd. Miskolcon és térségében 19000 regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, közülük körülbelül hétezren vehetnek majd részt az idei közfoglalkoztatási programokban.

mikom.hu