Körlevelet kaptak a miskolci önkormányzati intézmények, miszerint nem lehet kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafeteria, gépkocsi-átalány). A Borsod Online információi szerint van, aki több ezer forinttól esik el így.

A lap megkérdezte a miskolci önkormányzatot, hogy ennek mi az oka, kiket érint pontosan. Kérdezték továbbá, hogy megkapják-e valamikor a dolgozók az így elmaradt összeget.

„Az úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló bérelem kifizetését 1992 óta alkalmazza az önkormányzat. Akkor nagyobb béremelésre volt lehetősége a városnak, de nem tudták minden dolgozó bérét megemelni, így az a döntés született, hogy az így keletkezett bérmaradványt az intézmények megkapják, és dönthettek arról, hogy béren kívüli juttatásként a dolgozók között szétosztják” – válaszolt Dobos Tímea sajtószóvivő. Már 1998-ban is felmerült az önkormányzat részéről, hogy ezt megszünteti, de végül nem nyúltak hozzá.

Csupán adható

Mára olyan helyzetbe került az önkormányzat – magyarázta a szóvivő, hogy döntenie kell: a meglévő munkahelyek megtartása mellett milyen költségcsökkentést hajtson végre a működés biztosítása érdekében. Ezért döntött a keresetkiegészítés ezen formája megszüntetése mellett.

Dobos Tímea megjegyezte, ez nem kötelező kifizetés, csupán adható. Elmondása szerint a keresetkiegészítés lehetőségének visszavonása dolgozónként bruttó 500, 1500 forintot jelent.

„Ez a helyzet cafetériával is. Ebben eltérő az intézményi gyakorlat, sok intézmény ugyanis nem is ad a dolgozójának cafetériát, mióta a személyi jövedelemadó változása miatt 25% adó terheli. 2010-ben a munkáltatói személyi jövedelemadó 63 millió forint volt és ennek döntő része a cafetériához kapcsolódott” – fogalmazott a szóvivő.

penzcentrum.hu