Dobos Tímea: elbocsájtás helyett  kedvezmény csökkentés a miskolci önkormányzati intézményekben

Megszűnő juttatások a miskolci  önkormányzati intézményekben. Áprilistól nem fizetik majd a kedvezményes étkezést a dolgozóknak az önkormányzati intézményeknél. Ilyen, és ehhez hasonló juttatásokat szüntetnek most meg a költségcsökkentés érdekében. Ez átlagosan egy dolgozó számára 500 és 1500 forint közötti többletköltséget jelent majd.

A város vezetése többször is elmondta az elmúlt hónapokban, hogy rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került a miskolci önkormányzat. A „tűzoltás” során kellemetlen intézkedésekre is kényszerülhetnek – ezek sorába tartozik az önkormányzati intézmények dolgozói számára biztosított béren kívüli juttatások megszüntetése. Ilyen juttatás volt eddig például, ha egy iskolákban a tanárok is a diákokkal azonos összegért, kedvezményesen étkezhettek a menzán.

– Az önkormányzatnak el kellett döntenie, hogy dolgozókat bocsát el, vagy azon bérelemekhez nyúl hozzá, amelyek nem jelentenek olyan nagy érvágást a dolgozóknak – beszélt a döntés hátteréről Dobos Tímea, a városháza szóvivője.

Egyébként ezt a munkáltatói bérelemet 1992-től alkalmazta a miskolci önkormányzat, már 1998-ban is felmerült a visszavonása, de akkor még maradt. Tekintettel a költségvetés helyzetére, most kénytelenek voltak megvonni. Ez a munkáltatói döntés alapján adható béren kívüli juttatás, nem érinti a dolgozók fizetését.

– Az intézkedés április 1-jével lép életbe, az önkormányzat összes intézményét érinti. Az intézményvezetők azonban dönthetnek úgy, hogy kigazdálkodják a saját költségvetésükből és továbbra is megkapják a dolgozók – tette hozzá a szóvivő-írja a minap.hu az önkormányzat hírportálja