Laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a vörösborban található reszveratrol megduplázhatja egy kemoterápiás szer, a rapamicin hatását.

A tumorsejtekben gyakran fejlődik ki ellenálló képesség a rapamicinnel szemben, amelyet kilökődést gátló szerként is használnak. A rapamicin lassítja a rákos daganatok növekedését, ezért alkalmazzák kemoterápiás hatóanyagként.

Mint Charis Eng kutatásvezető, az ohiói Cleveland Klinika munkatársa elmondta, a reszveratrol mérsékli a rapamicinnel szemben a mellrákosok egy részénél tapasztalt gyógyszerrezisztenciát, legalábbis laboratóriumban. A kísérletekben – melyekben emberi mellrákos sejtvonalakkal dolgoztak -, amikor a rapamicint és a reszveratrolt együtt alkalmazták, kétszer nagyobb hatékonysággal pusztította el a rákszer a tumorsejteket, mint amikor önmagában használták.

„Ha ezek a megfigyelések a klinikai kipróbálás során is érvényesnek bizonyulnak, akkor egy pohár bor vagy egy marék mogyoró elfogyasztása a rák elleni rapamicin kezelés előtt okos megközelítés lehet” – magyarázta Eng.

Az eredményeket részletesen a Cancer Letters című szakfolyóiratban tették közzé.