Magyar díjazottja is van a World Pressnek

Lakatos Péter, az MTI külsős fotóriportere első díjat nyert a World Press Photo, a világ legrangosabb fotópályázatának hírkép (Spot News) kategóriájában.

Lakatos Péter felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta, és levetette magát a magasból.

A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható.

1940420_96e3ac0b15caf17a71db40292b50e4d1_wmA szépség vonzza a tekintetet

A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő, Bibi Aisa portréjával.

A 18 éves nő Uruzgan afgán tartományban élt, és visszamenekült a családjához, mert férje erőszakosan bánt vele. Egy éjjel megérkeztek a tálibok, parancsnokuk utasítására lefogták a nőt, a férj pedig levágta a fülét és megcsonkította az orrát. Bibi Aisát segélyszervezeti alkalmazottak mentették meg. A nő később Amerikába került, ott plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, jelenleg az Egyesült Államokban él.

Jodi Bieber fotója a portré kategóriában is elnyerte az első díjat. Az alkotó korábban már nyolc díjat nyert a World PressPhoto pályázatain. Ruth Eichhorn, a zsűri tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fődíjas képnek különös erőt ad a brutális erőszakot elszenvedő nő méltóságteljes pillantása.

„A mi életünkben legfeljebb tíz olyan kép lesz már csak, amit akár egy fél mondattal is fel lehet majd idézni mindenkinek. Ez a kép pedig benne van abban a tízben, nemsokára elég lesz annyit mondani, hogy hogy tudod, az a kép arról a nőről, és mindenki tudni fogja” – mondta a nyertes képről David Burnett, a zsűri elnöke.

„A kép nem azért vonzza a szemet, mert torz az arc. A levágott orr ellenére is látszik, hogy milyen gyönyörű nő mosolyog a kamerába” – mondta el Jodi Bieber, miután megtudta, hogy megnyerte a díjat- Bieber a World Press telefonhívása után a portrén szereplő afgán asszonnyal is közölte telefonon a hírt.

Az általános hír kategóriában a francia Laban-Mattei nyert a haiiti földrengés után késült képsorozatával. Az egyik, megrázó képen azt lehet látni, hogy a katasztrófa után egy gyermek holttestét dobják egy kórház hullaházában a halomba pakolt holttestek közé.

Az Emberek a hírekben kategóriában Semaus Murphy kapta a zsűri díját Julien Assange-ot ábrázoló képéért.
Minden eddiginél több kép

A World Pres Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. A pályázók száma ezúttal minden korábbit felülmúlt: 125 ország 5847 fotósa 108 059 fényképpel indult a rangos versenyben.
Az ünnepélyes díjkiosztót május 7-én tartják Amszterdamban. A nyertes fotókat április 22. és június 19. között a város Oude Kerk kiállítótermében lehet megtekinteni, utána pedig a világban több száz helyen mutatják be, köztük Budapesten is.