Idén Borsod megyében 36 településen 1600 ember veszítette el munkáját. A tavalyi 117 milliárd forint helyett 64 milliárd jut 2011-ben közmunkára. A térség önkormányzatai szerint érezhetően romlott a közbiztonság.

Kiss Péter, Ináncs polgármestere szerint az új közfoglalkoztatási program nem ösztönző hatású. Tavaly 106 embert tudtak foglalkoztatni 8 órás munkában, és a részmunkaidők is 6 órásak voltak, főleg kismamáknak biztosítva munkalehetőséget. Az idei keretben 83 főt 4 órás részmunkaidőben, és 9 főt teljes állásban tudnak foglalkoztatni.

Az új program nyomán romlik a közbiztonság

A polgármester rámutatott: a 4 órás munkáért járó 30 ezer forintból lehetetlen megélni, csakúgy, mint a 28 500 forintos bérpótló juttatásból. A település vezetője szerint a közbiztonság érezhetően romlott, és a korábban alkalmazott 4 településőrt sem tudják fizetni. Amíg volt munka, az emberek szűkösen, de meg tudtak élni, ezért nem voltak bolti betörések.

A polgármester úgy véli, az új statisztikai adatok azt fogják mutatni, hogy a kormány több embert foglalkoztat. A tavalyi 117 milliárd 100-105 ezer ember részére adott megélhetést. Ez a szám növekedni fog, de nem lesz valós, mivel csökkentették a forrást 64 milliárd forintra.

Tavaly decemberhez képest 93 000 fővel emelkedett az állástalanok száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerőpiaci adatokból kiderül: annak ellenére történt a nagy mértékű emelkedés, hogy az év első hónapjában decemberhez képest több, mint 21 ezerrel nőtt a bejelentett új állások száma. A foglalkoztatók összesen 37 ezer új állást jelentettek be januárban. A legtöbb álláskeresőt, 74 600 főt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint 80 200 főt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván.

Az LMP a közfoglalkoztatási program felülvizsgálatát kéri

A Lehet Más a Politika szerint a kormány új közmunkaprogramja a legszegényebbeket sújtja, és nem nyújt megoldást a tartós munkanélküliség felszámolására. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy sürgősen dolgozza át a nemzeti közfoglalkoztatás rendszerét. Gyulai Pál, az LMP ináncsi önkormányzati képviselője a mindennapi.hu-nak elmondta: a közmunkaprogramok nem helyettesítik a munkahelyteremtést, önmagukban nem nyújtanak megoldást. Hatékony helyi fejlesztő programok hiányában azonban az elmaradott kistérségekben a közfoglalkoztatás az egyetlen eszköz a legmélyebb szegénység megelőzésére. A képviselő szerint ha a kormány nem tesz valamit, éhséglázadásokra lehet számítani.