Súlyosan megrongáltak egy ötszáz éves, különleges szőlőtőkét , a zöld veltelini fajta egyik ősét az ausztriai Kismartonban. Az időjárási viszontagságokat és háborúkat századokon át túlélő öreg szőlőtőkét ismeretlen tettesek vagdalták szét.

A családi borkiméréseiről híres városrészben, St. Georgenben régóta keringtek történetek egy ősöreg szőlőtőkéről, amely egy elhagyott szőlőskertben áll valahol a Lajta-hegység oldalában. 2000-ben rá is találtak, és a genetikai kutatások hamarosan kimutatták, hogy egy addig ismeretlen fajtát képvisel, amelynek Európában sehol nincs párja és amely a zöld veltelini egyik szülőfajtája.

A megtalálási helyéről, Kismarton St. Georgen városrészéről elnevezett fajtát az elmúlt években szaporították, így utánpótlása biztosított – közölte a kismartoni polgármesteri hivatal az APA osztrák hírügynökséggel. Azt egyelőre nem tudni, hogy az őstőke túléli-e a rongálást. A város tulajdonában álló növény eszmei értékét százezer euróra becsülik. Egy alkalommal már megrongálták a szőlőt, akkor nemesítésre alkalmas rügyeket vágtak le róla ismeretlenek.