Miskolc – A Miskolc Holding jelenlegi állapotában a 17,6 milliárd forint saját tőkéjéhez viszonyítva mintegy 30 milliárd forint értékű kötelezettségvállalást görget maga előtt, azaz ez azt jelenti, hogy 170 százalékban eladósodott: ez hangzott el Kriza Ákos sajtótájékoztatóján.

A Miskolc Holding Zrt-nek feltett kérdéseinkre Márkus Endre Zsolt, a cégcsoport igazgatóságának elnöke írásban válaszolt.

Mit jelent pontosan: kötelezettségvállalás?

Márkus Endre Zsolt: A Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai 2010. október 31-én meglévő szerződései és annak következményeiként fennálló bruttó pénzügyi kötelezettségek értékét foglalja magába.

Milyen kötelezettségekről van szó? Felsorolhatóak-e tételesen ezek?

Márkus Endre Zsolt: Hitelek, kötvények, lízingek tőketartozásai, lejáratig becsült fizetendő kamatok, megkötött szerződések kötelezettségei, projektek befejezéséhez szükséges pénzeszközök, peres ügyekből fakadó fizetési kötelezettségek.

Mik a jellemzői: ha kifizeti a város, akkor elveszett pénz lesz? Vagy gazdagszik általuk a város? (sínek, épületek, erőmű, stb.)

Márkus Endre Zsolt: A beruházások jelentős részére jellemző egyrészt, hogy vagy nagyon hosszú idő alatt térülnek meg, vagy megtérülésük nehezen értelmezhető. Jellemző másrészt, hogy a beruházásokhoz túlzott mértékű kötelezettség vállalás kapcsolódik.

Megtudhatjuk-e, hogy kik voltak a könyvvizsgálók?

Márkus Endre Zsolt: A könyvvizsgálatot tíz bejegyzett könyvvizsgáló, okleveles adószakértő, igazságügyi szakértő végezte írja a boon.hu