52 évesen marhára nem érdekelnek az újabb kapcsolati hálók, a fogadások, vagy ne haragudjon, a velem készült interjúk az újságban. A kutya ugat, a karaván halad? – beszélgetés a Fidesz új miskolci elnökével, Molnár Attilával

(Molnár bejelenti Kriza Ákos győzelmét, archív kép)Molnár Attila 52 éves mérnök, az AVE Kft ügyvezetője, jó egy hete a kormányzó párt városi első embere. 28 éve házas, felesége HR szakember, 21 éves lányuk számítógépes grafikus és stílszerűen távoktatásban egyetemi hallgató.

– Nem emlékszem az Északhírnök rövid, de annál eseménydúsabb története során arra, hogy egy öt soros címes hír ekkora karriert

  fusson be és ekkora vitát váltson ki. A címes hír egyébként arról szólt, hogy magát választották meg a miskolci Fidesz elnökének, a négy aktuális helyi országgyűlési képviselő alelnöki közreműködésével. Több tízezren kattintottak minderre, négyszáz körül pedig még a kommenteltek is. Maga meg kapott hideget-meleget. De inkább hideget.

– Őszintén mondom, hogy nem érdekel. 2005 óta, amikor emberileg-szakmailag megpróbáltak kicsinálni, az interneten is, nem olvasok kommenteket.

– Pedig ha ezeket a számokat összeadjuk és számításba vesszük a közösségi portálokon a valószínű visszhangot, adódik a következtetés, hogy erről a vitáról a politika helyi formálói mellett, a politikai ügyek iránt érdeklődő miskolciak szinte kivétel nélkül értesülhettek.

– Ne próbálkozzon, nem kommentálom a kommenteket.

– Ha nem, hát nem. 2005-ben, ha jól emlékszem éppen Jugáék akarták megvédeni magát a támadásoktól a közgyűlésben. Maga megvédi őket 2011-ben, a Fideszben?

– Én úgy emlékszem, Pelczné tartott az érdekemben sajtótájékoztatót a Vadaspark előtt. De nem akarom megkerülni a kérdést, valószínűleg ők is felszólaltak miattam a közgyűlésben. Akkor volt mindez, amikor súlyos betegen kórházban feküdtem. Jellemző a viszonyokra, hogy a Vadaspark éléről éppen ekkor akartak eltávolítani a város vezetői. De mindez már olyan régen volt… és egyáltalán nincs bennem bosszúvágy. 2010 nyarán pedig, amikor feloszlatta az országos választmány a helyi szervezetet, éppen nem voltam aktív a helyi politikában… Annál inkább aktivizáltam magam előtte, 2000-ben, amikor beléptem a Fideszbe és 2002-ben is, amikor Pelczné kampányában közreműködtem: azután 2005-ben, amikor az uniós választásokon segédkeztem. 2006-ot viszont hagyjuk…. 2010-et itt, Miskolcon, az önkéntesek, az önzetlen helyi aktivisták dolgozták végig. Én magam is tettem, amit tudtam Kriza úrnak, meg a stábjának.

– Szóval, Juga, Tavaszi és a többiek sorsa mi lesz?

– Egyelőre a Fidesz helyi munkaprogramján dolgozunk, azután az elnökség ennek alapján elemzi majd a helyzetet. Ha elkészül, valószínűleg ki fogunk térni ebben az elemzésben a közeli és távolabbi múlt eseményeire. Arra is, hogy végül mi vezetett a feloszlatáshoz.

– Ahogy kívülről láttam, a miskolci Fidesz társadalmi bázisa a 2002-es helyi és országos vereség után hirtelen szélesedett ki. A Polgári körökben, a Fidesz holdudvarában gyűltek össze itt Miskolcon is, akik az SZDSZ-MSZP helyi és országos politikáját egyszerűen ki nem állhatták. És korábban MDF-esek, vagy éppen csak Fidesz szimpatizánsok voltak. A 90-es évekhez viszonyítva tehát kifejezetten sokan lettek. Most 800 helyett, 301-en vannak az új miskolci Fideszben. Mi van a többiekkel? Ez a 301 mind egyedül magára volt kénytelen szavazni, vagy volt más jelölt is?

– Nem volt más jelölt. És nyílt szavazás volt.

– Nyílt szavazás, személyi kérdésben?

– Megszavazták, hogy nyíltan akarnak szavazni.

– Ja, úgy mindjárt más. Mégis, magát ki jelölte?

– Sebestyén László, a levezető elnök.

– De előtte csak beszéltek magával, volt valamiféle egyeztetés?

– Persze, természetesen. De nézze, nekem ez a poszt, mint pozíció, semmit sem jelent.

– Ne beszéljen már! A kormányzó párt elnökének lenni, egy majd 200 ezres városban, óriási befolyást jelent.

– Ezt nem vitatom. De engem 52 évesen, marhára nem érdekelnek az újabb kapcsolati hálók, a fogadások, vagy ne haragudjon, a velem készült interjúk az újságban. Az sokkal inkább érdekel, hogy miképpen lehet a miskolci Fideszből egy szolgáltató pártot kialakítani: akkor, amikor mi adjuk a városunk polgármesterét. A miskolci Fidesznek a város vezetői számára az értékrendet, nem akarok nagyképű lenni, de mégis azt kell mondanom, hogy a helyi kormányzás filozófiai alapjait kell tudni szolgáltatni. Ha meg 2014-re 6000 munkahellyel több lesz Nagy-Miskolcon, mint most, Tompa meg Simon képviselő urak minden héten, akár két rendkívül frappáns sajtótájékoztatót is tarthatnak. A kutya ugat, a karaván halad.

– A HVG cikket olvasta, az állítólagos miskolci Fideszes viszályokról?

– Nem olvastam és így nincs is véleményem róla.

– Tudja, kik azok a miskolci Fürkészek?

– Sejtem, de nem érdekelnek.

(balázsi)