A vám és pénzügyőrség az elmúlt évben adókból, vámokból összességében 1216 milliárd forintot szedett be, ez mintegy 50 milliárddal elmarad a 2009-es bevételtől – jelentette be Béndek József pénzügyőr altábornagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese miskolci sajtótájékoztatóján.

A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére 2010-ben a vám és pénzügyőrségnek sikerült 1216 milliárd 381 millió forintot beszedni, ami a központi költségvetés bevételeinek csaknem 15 százalékát tette ki – mondta az altábornagy, és hozzátette: az ezt megelőző évben a bevétel meghaladta az 1267 milliárd forintot. A különbség okai között kiemelte a helyenként irreális költségvetési tervezést és a gazdasági válságot.

Ugyanakkor a vámbeszedési költségtérítés, a dohány termékek áfa bevétele, az energiaadó bevétele meghaladta a tervezettet. Részletekről szólva a NAV elnökhelyettese közölte, hogy dohánytermékek áfájából 90 milliárd, az energiaadóból csaknem 17 milliárd, környezetvédelmi termékdíjból 18.5 milliárd forint folyt be, regisztrációs adóból 30 milliárd, jövedéki adóból pedig 856 milliárd forintot szedtek be a vám- és pénzügyőrök. Ami pedig a határforgalom alakulását illeti, a magyar-horvát határon csökkent, a szerb és az ukrán határszakaszon viszont – egyértelműen az ottani olcsóbb benzin miatt – nőtt a forgalom.

A hivatal átszervezéséről szólva Béndek József elismerte, hogy a testület tagjait elbizonytalanította az elmúlt évben megkezdődött integráció, amikor is a vám- és pénzügyőrség és az adóhatóság összevonásával megalakult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A pénzügyőr létszám több mint félezerrel csökkent, főleg a , 25-30 éves tapasztalttal rendelkező kollégák távoztak. Az idei feladatok között éppen azért a létszám pótlása is szerepel, hogy a megnövekedett feladatot felkészült szakemberek végezhessék.

Az MTI kérdésre, hogy a vám és pénzügyőrségtől idén mennyi bevételt vár a költségvetés, Béndek József pontos számot nem tudott mondani, mivel a büdzsé most már az összevont új adóigazgatási szervezet bevételével számol. Erről korábban Vida Ildikó NAV elnök azt mondta: a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak naponta több mint 30 milliárd forint bevételt kell biztosítania; mindezt úgy kell elérnie, hogy közben folytatódnia kell az integrációnak, össze kell hangolni a szervezeti fejlesztéseket, s megfelelni az uniós elvárásoknak is.