Okostelefonokkal a mudzsahedinekkel szembe

Nagyobb szerep juthat Afganisztánban az okostelefonoknak . Egy amerikai katona olyan mobil alkalmazást álmodott meg, amelynek a segítségével lefotózhatók az ellenséges állások és elküldhetők a koordinátáik a légierő vagy a tüzérség számára.

A 31 éves Jonathan Springer tavaly május óta szolgál Afganisztán legveszélyesebb vidékén, a Kunar tartománytól keletre eső területeken. Sehol másutt nem halt meg annyi amerikai katona, mint itt. A tálibok és az al-Kaida szinte naponta vívnak tűzpárbajt az amerikai egységekkel. A katonát az ösztönözte a GPS-rendszer előnyeit is kihasználó Tactical App nevű program megalkotására, hogy tavaly június 25-én meghalt két bajtársa, az egyikük csak 19 éves volt. Springer elhatározta, hogy igyekszik megkönnyíteni és biztonságosabbá tenni katonatársai életét.

„Sokáig gondolkoztam a dolgon, de a valódi ötlet álmomban érkezett. Sok katonánál láttam iPhone-t és más mobilokat, s feltettem a kérdést: miért nem használja ki az ebben rejlő lehetőségeket a katonaság? Ekkor született meg az ötlet” – nyilatkozta Springer. A férfi egy olyan mobil szoftvert szeretett volna kifejleszteni, amely a bevetések közben hasznos információkkal látja el őt és a bajtársait. Felhívta a feleségét és a szüleit, majd elmondta nekik, hogy mit tervez. A kezdetektől támogatták. Ezután kapcsolatba lépett egy arizonai fejlesztővel és közölte, hogy egy olyan okostelefon-alkalmazást akar, amelyik egy kibővített GPS-vevőegységként működik.

A lényeg, hogy a katonák a virtuális térképeken különböző tájékozódási pontokat jelölhessenek be, valamint feltüntethessék az ellenséges egységek tartózkodási helyeit is. Utóbbi adatokat pedig továbbítani lehessen a légierőnek vagy a tüzérségnek. A fő célkitűzés az volt, hogy minden navigációs funkció beleférjen egyetlen készülékbe. „Gyakorlatilag egy térkép, egy iránytű és egy kamera egyben. A térkép a légierő által használt referenciarendszer alapján működik” – emelte ki Springer.

A program első bétaverziója tavaly augusztusban készült el és azonnal le is tesztelték a harcmezőn. Az utolsó változatot Springer a napokban kapta meg. A szoftver képes arra, hogy a mobillal készített fotókat automatikusan GPS-koordinátákkal lássa el, így a felhasználó azonnal láthatja, hogy melyik felvétel melyik területet ábrázolja. Az iránytű megmutatja, hogy a katona hány méterre van a célpontjától, aminek a tartózkodási helyét ráadásul a térképen be is lehet jelölni. Az első tesztek bebizonyították, hogy a felturbózott telefon legalább annyira hatékony, mint az amerikai fegyveres erők hasonló célokra használt eszközei. A készülék hiba nélkül működik.

A Tactical Nav kifejlesztését Springer saját megtakarításaiból finanszírozta, a projekt összesen 30 000 dollár körüli összeget emésztett fel. A tervek szerint a program februártól elérhető lesz az Apple alkalmazásboltjában, valamint Springer azt szeretné, hogy a szoftvert megkaphassák az USA NATO-szövetségesei is. A 31 éves katona úgy vélte: bebizonyosodott, hogy az okostelefonok már régóta nem csak egyszerű mobilok, hanem kis méretű, nagy teljesítményű számítógépek és ki kell használni a bennük rejlő lehetőségeket.

Nem először merült fel az okostelefonok katonai célú hasznosítása. 2009-ben a Raytheon konszern mutatta be a One Force Tracker nevű szoftvert, amely képes azonosítani a baráti és ellenséges egységeket, valós időben megmutatja ezek pozícióit és adatátviteli lehetőségeket is biztosít.