Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt. A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta , hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal.

Az úti cél legtöbb esetben Dubaj volt. A távozók között van Nagib Szavirisz távközlési mogul, az Orascom Telecom elnök-vezérigazgatója és Huszein Szalem szállodatulajdonos, Hoszni Mubarak elnök egyik bizalmasa.

Eközben a kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a hatóságok által pénteken elrendelt kijárási tilalom miatt. Délelőtt mintegy kétezren tolongtak a reptéren, a kijárási tilalom közeledtével azonban legalább háromezerre nőtt a várakozók száma.

Több arab ország, így Szaúd-Arábia, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Jordánia kiegészítő járatokat indított, hogy kimenekítse állampolgárait, köztük a diplomaták családtagjait. Az Egypt Airlines egyiptomi légitársaság 15 járatát volt kénytelen törölni szombaton, mert nem tudta biztosítani a szükséges személyzetet és kiszolgálást.

A német Lufthansa és Air Berlin, az amerikai Delta, valamint a lengyel LOT törölte kairói járatait. Az olasz Alitalia, a holland székhelyű KLM és a brit British Airways (BA) a kijárási tilalomhoz igazította járataik indítását. A BA azt ígérte, hogy charterjáratot küld az Egyiptomban rekedt utasokért.

A légi közlekedés akadozása azzal fenyeget, hogy leáll a turizmus. Elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adják a turizmusból származó bevételek. A tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 9 milliárd, 2009-ben pedig 10,8 milliárd dollárt hozott az államkasszába a turizmus.

A tüntetések egyelőre „csak a Kairóba utazókat érintik, az európai és orosz turisták által kedvelt vörös-tengeri üdülőhelyek jelenleg zavartalanul működnek, nincs fennakadás a repülőtereken sem. A két legnagyobb német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook azonban már felajánlotta ügyfeleinek, hogy lemondhatják egyiptomi üdülésüket, vagy választhatnak más úti célt, s nem kell kötbért fizetniük. Hurgadában és Sarm-es-Sejkben azonban teljesen nyugodt a helyzet, egyetlen turista sem kérte, hogy előbb haza mehessen. Az orosz utazási irodák felfüggesztették az egyiptomi utakat az illetékes minisztérium utasítására. Jelenleg mintegy 25 ezer orosz turista pihen a Vörös-tenger partján, s az orosz hatóságok azt tanácsolták nekik, hogy ne hagyják el a szállodákat.