A Miskolci Egyetem Szenátusa a diákjai érdekében végzett nemes szolgálata és támogatása elismeréséül az egyetem által adományozható legmagasabb elismerést, a „Miskolci Egyetem Díszpolgára” kitüntetést adományozta Demján Sándornak.

A kitüntetés átvételére 2011. január 28-án az egyetem diplomaátadó ünnepségén került sor.
Demján Sándor alapítványán keresztül 2006. októberében indította el öt évre szóló felsőoktatási támogatási programját, melynek egyik kedvezményezettje a Miskolci Egyetem.
A Comenius Program keretében az első évben 7, gazdasági- és műszaki felsőoktatási intézmény 2100 szociálisan rászoruló nappali tagozatos hallgatója kapott támogatást, személyenként 10 hónapon keresztül, havonta 20.000 Ft-ot, összesen 420,0 millió Ft összegben. A 2007. évtől már 9 felsőoktatási intézmény 2300 hallgatója kapott 460,0-460,0 millió Ft összegben támogatást.

A programban a Miskolci Egyetem kiemelt jelentőséggel bír, mivel az intézmény vonzáskörzetében a rendszerváltás óta a nagyrészt megszűnő ipari tevékenység következtében robbanásszerűen megnőtt a munkanélküliek száma. Ebből adódóan a halmozottan hátrányos helyzetű családok felsőoktatásban tanuló tagjai még inkább rászorulnak a rendszeres szociális támogatásra. A 2006-ban indult támogatási program 1600 hallgatót 280,0 millió Ft összeggel támogatott, valamint kilenc hallgató részesült összesen 2,0 millió Ft külföldi kiegészítő ösztöndíjban.

Demján Sándor az elmúlt négy évben magánvagyonából támogatott 8700 szociálisan rászoruló hallgatót, összesen 1.740,0 millió Ft összegben.

A felsőoktatásban végbement strukturális és finanszírozási változások miatt a 2009/2010. évi támogatási szerződések megkötésekor módosításokat kellett végrehajtani. Így került be a pályázati rendszerbe a mesterképzés, valamint a külföldi ösztöndíjak, illetve pályázatok finanszírozási lehetősége (külföldi ösztöndíj elnyerése esetén az Alapítvány havi 200 euró-val támogatja a sikeresen pályázókat 5 hónapon keresztül). Ennek keretösszegét az Alapítvány kuratóriuma 53,0 millió Ft összegben határozta meg.