Az Egyesült Államokat és Izraelt is felkészületlenül érte az Egyiptomban , illetve az arab világban indult folyamat, vélekedik Gazdik Gyula, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A szakértő szerint az egyiptomi folyamatok azért fontosak, mert az egyik legjelentősebb arab államról van szó, és bármi lesz a mostani események kimenetele, az hatással lesz a térség többi országára.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a Tunéziában történtek jelentették a szikrát ahhoz, hogy a puskaporos hordó felrobbanjon Egyiptomban. Egyelőre nem látni, hogy a folyamat milyen irányban halad tovább, még csak találgatások vannak arról, hogy ki lesz a miniszterelnök, és ez hogyan hat ki az utódlásra, hogyan alakul az ország politikai struktúrája.

Nagy kisugárzás

Egyiptomnak, mint a legnépesebb arab országnak van a legnagyobb kulturális kisugárzása, és legnagyobb hadereje is az arab világban, továbbá az Egyesült Államok legfontosabb arab stratégiai partnere. Jelezte: a stratégiák újragondolása a mostani helyzetben amerikai részről elkerülhetetlen. A szakértő szerint mindezek miatt az „egyiptomi folyamat kifutása” nagy mértékben hatással lesz a térség többi államára is.

A legrosszabb forgatókönyv Egyiptomban az lenne, ha megbukna a rendszer, és „totális anarchia” következne be, a hadsereg képtelenné válna a helyzet ellenőrzésére, a politikai hatalom pedig teljesen megbénulna. Gazdik Gyula szerint azonban ez a forgatókönyv nem fog bekövetkezni. A szakértő szerint a háttérben folyó ellenzéki tárgyalások eredményeként várhatóan egy átmeneti periódus, majd a konszolidáció feltételeinek a megteremtése következik.

Közölte azt is, nem gondolja, hogy a magyar-egyiptomi kapcsolatokat alapvetően befolyásolná bármilyen változás. Utalt arra, hogy a két állam között tradíciói vannak a kapcsolatrendszernek; már az 1920-as években diplomáciai kapcsolatokat létesítettek, és Egyiptom mindig is fontos volt Magyarország számára.
Beláthatatlan következmények

Ha Tunézia után Egyiptom is „bedől”, annak olyan beláthatatlan következményei lehetnek, amelyeket ma még megítélni sem lehet – hívta fel a figyelmet Búr Gábor Afrika-szakértő. Az ELTE docense szerint mivel Egyiptom meghatározó közel-keleti hatalom, ezért ha ott elszabadul a pokol, akkor az a térség számos más országára is könnyen átragad. Búr Gábor a legfrissebb egyiptomi események kapcsán úgy vélte, ha a hadsereg és a biztonsági erők Mubarak mögött maradnak, akkor lehet, hogy jelentős vérontás lesz.

Búr Gábor szerint az egyiptomi folyamatoknak hatása lehet a közel-keleti békefolyamatra, az egyiptomi-izraeli békére is. Ezzel utalt arra, nem kizárt, hogy az iszlamisták kerekednek felül. Jósnak kellene lenni a helyzet, illetve a várható lehetséges következmények megítéléséhez, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában, Európában ma lázasan elemzik a történteket, azt hogy, mi várható.