Orbán-Radicova-találkozó – Államközi megállapodással oldanák a feszültséget a kettős állampolgárság ügyében
Szlovákia nem érdekelt abban, hogy elveszítsék szlovák állampolgárságukat azok, akik az országban élnek, dolgoznak, és felvették egy másik ország állampolgárságát – mondta a szlovák miniszterelnök újságíróknak azután, hogy Orbán Viktorral tárgyalt pénteken Pozsonyban.

Iveta Radicova úgy látja: egy államközi megállapodással oldható lenne a feszültség

  ami Magyarország és Pozsony között keletkezett a kettős állampolgárság miatt. A magyar miniszterelnök a megbeszélés után úgy nyilatkozott: bíznak abban, hogy a két ország közös nevezőre jut.

A kettős állampolgársággal kapcsolatos feszültség feloldása miatt is fordult Orbán Viktorhoz a szlovák miniszterelnök, aki szerint Szlovákiában úgy gondolják: egy államközi megállapodással orvosolható lenne a probléma.

Orbán Viktor azt mondta, hogy államközi megállapodásokkal kapcsolatos próbálkozások már az előző kormányok idején is voltak, de nem vezettek sikerre. Most azonban bíznak abban, hogy közös nevezőre tudnak jutni – tette hozzá a magyar kormányfő.

A tervek szerint február 17-én összeülnek a kormányközi bizottságok, és Szlovákia erre már konkrét javaslattal érkezik azzal kapcsolatban, hogyan nézzen ki szerintük az államközi megállapodás.

A szlovák és a magyar miniszterelnök pénteki tárgyalásán kétoldalú egyezményt írtak alá arról, hogy az energiabiztonság érdekében összekapcsolják a két ország gázvezetékeit. Tervezik elektromos vezetékek összekötését is, de erről később még egyeztetnek.

Napirenden volt a két ország közötti közúti összeköttetés is. A két kormányfő egyeztetett a Kassa és Miskolc közötti R4-es gyorsforgalmi útról, amelyet a határig Szlovákia épít. Iveta Radicova szerint a magyar miniszterelnök biztosította őt: Magyarország felkészült, hogy folytassák az út itthoni szakaszának építését, amelyet korábban felfüggesztettek. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy felújítják a Miskolc és Kassa közötti autópálya építésére vonatkozó terveket.