Egyre nagyobb számban gyülekeznek külföldi turisták Kairó fő repülőterén, hogy elutazhassanak az országból. A több napja tartó tüntetések után ugyanis nem látszik rendeződni a helyzet, a zavargások ráadásul egyre több településen elkezdődtek.

Repülőtéri források szerint szombat dél körül mintegy másfél-két ezren próbáltak meg helyet találni bármely távozó járatra előzetes helyfoglalás nélkül. A helyzetüket jócskán megnehezíti, hogy több európai és amerikai légitársaság is elkezdte felfüggeszteni vagy törölni kairói járatait, az egyiptomi légitársaság gépei pedig nagyon sokat késnek.

A British Midland Airways brit légitársaság egyik Kairóba induló gépét például félúton visszafordították a londoni Heathrow repülőtérre, írja a BBC. A vállalat szerint a gyorsan változó egyiptomi helyzet miatt döntöttek így, egy esti járatukat pedig törölték is.

Budapestről mindennap, így szombaton is 15.45-kor kellene egy EgyptAir-gépnek Kairóba indulnia, míg onnan helyi idő szerint 15 órakor kellett felszállnia egy gépnek. A Ferihegyi reptér honlapja szerint az érkező gép késni fog, de az induló sem szállt fel, előreláthatólag csak délután ötkor fog elindulni.

Az EgyptAir a kijárási tilalom miatt pénteken felfüggesztette az éjszakai járatokat. Ez várható szombaton is, ráadásul most már két órával korábban, délután négy órakor kezdődik a kijárási tilalom, és eltart egészen reggel nyolc óráig.

A német Lufthansa mindkét kairói járatát törölte, az Air Berlin egyet, és az amerikai Delta Airlines is közölte, hogy be nem látható ideig nem indít gépet az egyiptomi fővárosba.

Az egyiptomi katonaság tankokkal és páncélozott személyszállító harcjárművekkel lezárta a gízai piramisokhoz vezető utat – jelentették hírügynökségek. Már több ország arra intette állampolgárait, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Egyiptomba, és aki már ott van, az maradjon a szállásán. A Vörös-tengeri üdülőhelyeket kevésbé érinti a belpolitikai feszültség.
index.hu