A párt megújulását szolgáló vitaanyagot terjesztenek az MSZP választmánya elé annak szombati ülésén – értesült a Népszabadság. A vitaanyag szerint az 1948 előtti szociáldemokrata hagyományokra építkeznének, s Kéthly Anna örökségét vinnék tovább. A vitaanyag egészségmegtartásra ösztönző biztosítási modellt és az egyetemek számának csökkentését is említi.

A változás ideje címet viseli az MSZP programanyaga, amit a párt újradefiniálásának szánna a párt választmányának két vezetője. A szocialista párt szombati választmányi ülésén önmeghatározásról és ideológiai alapelvekről fog szót ejteni a Népszabadság szerint.

„A Magyar Szocialista Párt új útra lép. Elődeinek a nyugati szociáldemokrácia követőit tekinti, merítkezik a hazai szociáldemokrata hagyományokból, Kéthly Annáék örökségéből. A fejlődést, a progressziót, a társadalom felemelkedését tekinti vezérelvnek, követve a szociális szolidaritás eszméit és eszközrendszerét. Másokkal, másképp halad tovább” – olvasható az MSZP „A változás ideje” című programanyagában.

A lap szerint a párt szombati választmányi ülésén felszólal majd Balogh András elnökhelyettes, Lendvai Ildikó, a programtanács vezetője és Simon Gábor választmányi elnök. A programanyagot Simon Gábor és Haris Éva, stratégiai bizottsági elnök jegyzi.

A dolgozat szerint az MSZP egy szociáldemokrata párt , amely az 1948 előtti Magyarországi Szociáldemokrata Párt szellemi örökösének tartja magát, miközben azonban elfogadja a piacgazdaságot is, igaz, kritikai viszonyt alakítanak ki azzal szemben.

A lap szerint a párt hangsúlyozza, hogy a nemzet és az ország szempontjait a párténál fontosabbnak látják. Kiemelten fontosnak tartja a program az önkormányzati törvény módosítását, amelyben a közoktatás és az egészségügy központi finanszírozását kiemelik a helyhatóságok köréből.

A vitaanyag szerint a szociálpolitikában az ellátáscentrikus modellről át kell térni a megelőzés-ellátás-rehabilitáció hármas szemléletére. Az egészségügyben egyéni számlákat és az egészségmegtartásra ösztönző biztosítási rendszert kell kialakítani.

Az párt választmánya elé terjesztendő anyag szerint csökkenteni kell az egyetemek számát, rögzíteni a minimális vizsgakövetelményeket és megfelelő érdekképviseletet adni az egyetemistáknak. A fiatalok nevelésében a személyiség kibontakozását tartanák szem előtt, nem a rendelvű szigort.

Simon Gábor a Népszabadságnak azt mondta, hogy az anyag nem a múlt hibáival, a kudarc okaival foglalkozik, hanem az optimális változási modellt vázolná a párt számára. A választmányi elnök szerint külön próbálták meg definiálni az MSZP célcsoportját és bázisát, amire eddig nem volt példa