Az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hete azzal a céllal jött létre, hogy felhívja a figyelmet a védőoltásokra, és a súlyos betegség megelőzésére.

„Fogjunk össze a méhnyakrák

megelőzéséért”

A méhnyakrák jelenleg a második leggyakoribb elhalálozási ok, ugyancsak a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Európában a 45 év alatti nők körében. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint évente több mint 270 000 nő halálát okozza világszerte. Európában mintegy 30 000 nő veszti életét évente, azaz minden 18. perben belehal valaki, míg minden évben 60 000 új beteget diagnosztizálnak. Magyarországon tavaly több mint 400 ezer nő veszítette életét a megbetegedés miatt. Az 1991-ben alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kiterjedt intézményhálózatával, ezek szolgáltatásaival segíti a rászorulókat. Elkötelezett támogatója a bajba jutott családoknak, egyik legfontosabb tevékenysége a szolidaritásra való ösztönzés.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hete

Az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hete egy nemzetközi kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét a nagyszámú halálesetek és ezek megelőzésének lehetőségére irányítsa. A programsorozat a valódi párbeszéd megteremtését tűzte ki céljául az egészségügyi dolgozók, a nőgyógyászok, a politikusok és a média részvételével. A megelőzés fontosságára ingyenes szűrésekkel, (megdöbbentő, hogy ez ma Magyarországon is elérhető, ám a behívottaknak csak 6-6,5 %-a él a lehetőséggel!) aláírásgyűjtéssel, ingyenes telefonvonal üzemeltetésével, állandó szakmai segítségnyújtással hívják fel a figyelmet.

2011. január 24. és 29. között, ötödik alkalommal rendezték meg az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hetét, melynek keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és céges támogatója a GlaxoSmithKline közösen ajánlott fel Miskolc környéki (árvízkárosultak), valamint kolontári, devecseri, somlóvásárhelyi (a vörösiszap-katasztrófával sújtott területen élő) 300 rászoruló lány számára ingyenes, méhnyakrák elleni védőoltást. Az adomány teljes összege 25 millió Ft.

A figyelemfelhívó eseményt január 25-én, kedden 10 órától tartották a Szent Imre Kórházban, ahol jelen voltak: tíz 10-12 év közötti lány Devecserből és Somlóvásárhelyről, az iszapkatasztrófával sújtott községekből, Varga Edit műsorvezető és házigazda, Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Lehel László a Magyar Ökumenikus Segélyszervet elnök-igazgatója, Leitner György a GlaxoSmithKline, a védőoltást gyártó cég ügyvezető igazgatója valamint a média képviselőinek népes tábora.

„Csepp a tengerben”rövid tájékoztató, majd az elismerő oklevél átadása

Megtudtuk, hogy az elmúlt években több mint 1000 lány kapta meg a védőoltást Magyarországon a segélyszervezet segítségével, melynek munkáját díszoklevél átadásával ismerték el. (Évente több mint 12000 megelőző állapotot diagnosztizálnak!)

Később átkísértük a tíz kislányt a másik épületbe, ahol az akció keretében beoltották őket HPV (Humán Papilloma vírus) ellen. A teljes védettség eléréséhez hat hónap múlva meg kell ismételni az oltást, az igazán magas fokú védelem három oltással érhető el, ennek összege jelenleg 60 000 Ft. Több budapesti kerület és vidéki település csatlakozott már ehhez az akcióhoz, így évek óta ingyenesen nyújtja a vakcinát a területén élő serdülőknek. Bár minél többen csatlakoznának a kezdeményezéshez OEP-támogatással (Országos Egészségpénztár), állami hozzájárulással lehetne áttörő eredményt elérni – teszi hozzá Leitner György – bár jelenleg nincs olyan állam, amely teljes mértékben átvállalná a védőoltás költségeit. „A legkedvezőbb megoldás az lenne, ha a méhnyakrák elleni vakcina állami finanszírozásban részesülne és ingyenes lenne legalább egy korosztály számára.”

A betegség elleni harcban a nemi élet megkezdése előtt érhető el a legjobb eredmény, válaszolta kérdésünkre dr. Pete Imre, majd hozzátette, ebben a betegségben már senkinek sem lenne szabad meghalnia, hiszen a HPV rákkeltő típusai elleni védőoltással, valamint rendszeres szűréssel ez a rosszindulatú betegség megelőzhető. Fontos a rendszeres szűrési évi-kétévenkénti vizsgálat, hiszen a betegség-megelőző állapot felismerése, megfelelő kezelése életet ment és lehetővé teszi a teljes gyógyulást minden korcsoportban. A 15 és 29 év közöttiek körében fordul elő a legtöbb megbetegedés. A vírusnak több törzse ismeretes, tehát a védőoltás szűréssel együtt, megfelelő védekezés mellett ad teljes védelmet. Becslések szerint a szexuális életet élő nők cirka 80 %-a megfertőződik a vírussal valamikor élete során. A legtöbb HPV fertőzés 12-18 hónap alatt megszűnik az immunrendszer természetes védekezésének köszönhetően. A bajt a tartós fertőzések okozzák, amelyek sokszor tünetmentesek maradnak hosszú éveken át és végül a méhnyakrák kialakulásához vezetnek. Egy korábban átvészelt HPV fertőzés után nem alakul ki a megfelelő védettség, így többször is megfertőződhetünk életünk során.

Jövő: megelőzés, szűrés, tudatosság a szexuális életben, civil és állami összefogás

Végezetül ejtsünk néhány szót a férfiakról is, hiszen nekik is fontos szerepük van ebben a kérdésben. A férfiak szűrésének, kezelésének kiterjedt gyakorlata még várat magára. Jelen pillanatban ők, mint a betegség hordozói nehezen kerülnek orvosi megfigyelés alá, az ő esetükben legtöbbször későbbi stádiumban derül ki a HPV fertőzés, amely egész sor más betegséget is okozhat.