Az angol Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) cég azt tervezi, hogy egy Android operációs rendszert futtató mobiltelefont juttat Föld körüli pályára.

„Látni akarjuk, hogy a telefon képes-e vezérelni egy műholdat”

– nyilatkozta a BBC-nek Shaun Kenyon, az SSTL termékmenedzsere. Amennyiben a nem mindennapi kísérlet sikerül, úgy a szakemberek szerint az okostelefonokba épített hardverek és szoftverek forradalmasíthatják az űrutazást, mivel a jelenlegi rendszerekkel szemben egy olcsó, de technológiailag fejlett alternatívát kínálnak. Pont a kedvező áruk és a teljesítményük miatt megnőhetne az érdeklődés az űrkísérletek és az űrutazás iránt.

Egy mai okostelefonba épített 1 GHz órajelű processzor és a nagy tárolókapacitású flashmemóriák teljesítményben megelőzik az egykori Apollo-missziókban alkalmazott számítógépes rendszereket. Mobiltelefonokat léggömbök segítségével korábban már juttattak már a felső légkörbe, azonban ez lesz az első alkalom, hogy egy hagyományos telefont küldenek több száz kilométer magasba. A kísérletben egy bárki által beszerezhető készüléket fognak tesztelni. A telefon pontos típusát egyelőre még nem nevezték meg, de a feltételek között szerepel, hogy semmit sem módosítanak rajta.

A Surrey Training Reserach and Nanosatellite Demonstartion (STRaND-1) nevű teszt során a kutatók elsősorban arra keresik a választ, hogy az okostelefonokban használt hardverek és szoftverek képesek-e működni a világűrben uralkodó extrém körülmények között. A kísérletben egy olyan Androidos mobilt használnak, amely kevesebb, mint 300 fontba kerül és amely csupán egy különleges külső védőházat kap. Az első próbatétel a készülék számára maga a felszállás lesz, ezután, ha ezt túléli, akkor meg kell birkóznia a világűrben uralkodó hőmérséklet-ingadozásokkal, az extrém hideggel és az erős sugárzással. „Nem fogjuk szétszedni, vagy csak a nyomtatott áramkörét a műholdra forrasztani. Úgy fogjuk felküldeni, ahogy van” – magyarázta Shaun Kenyon, a küldetés vezetője, hozzátéve, hogy a műholdon is lesz egy kamera, amely a telefon kijelzőjét figyeli.

A kísérlet második szakasza arra irányul, hogy ha az okostelefon működőképes marad, akkor tudja-e vezérelni a vele együtt az űrbe feljutott mindössze 30 centiméteres műholdat. Amennyiben igen, az nagy siker lenne, de ha ez nem valósul meg, akkor a műhold saját fedélzeti számítógépe lép működésbe. „Ideális esetben a telefon átveheti az ellenőrzést” – közölte Doug Liddle, az SSTL vezető tudósa. A szakember hozzátette: ebben az esetben a mobil vezérelné az összes funkciót.

A tesztet óriási érdeklődés övezi, ami nem véletlen, hiszen, ha sikerrel jár, akkor új utat nyithat az űrutazásban. A magas költségek eddig sok céget és szervezetet tartottak távol ettől a területtől, de egy sikeres kísérlet esetén ez a tényező hirtelen eltűnne. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindez óriási lehetőség a mobilgyártóknak és az Android fejlesztőinek is. „A szoftver nyitottsága izgalmas. Amint egy mobil működni fog a világűrben, az emberek azonnal alkalmazásokat fejlesztenek majd hozzá” – szögezte le Liddle.