Kultúra napi programarzenál pénteken. A hagyományoknak megfelelően Kölcsey emléktáblájánál kezdődik a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezendő programsorozat. Ennek keretein belül színészek, zenészek adnak elő változatos műsorokat Miskolc különböző pontjain. Lesz „verskommandó” is, a napot a Miskolci Nemzeti Színházban tartandó Múzsa-díjátadás zárja. A jeles ünnep alkalmából szervezett programsorozat szombaton folytatódik.

Pénteken 12 órától kezdve Miskolc frekventált pontjain fiatal művészekből álló csoportok tartanak verses előadásokat annak érdekében, hogy azok is részesévé válhassanak a Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozatnak, akik nem látogatják az intézményekben zajló programokat. Az Ady Endre Kulturális és Szabadidőközpont által szervezett „verskommandó” során a 20-30 perces blokkokban ízelítőt kínálnak Kölcsey, Petőfi és a századforduló költőinek, íróinak műveiből, valamint bepillantást nyújtanak a kortárs irodalom alkotásaiba is. A miskolci vers körút útvonala: Városház tér, Miskolci Nemzeti Színház – Déryné u. sarok, Villanyrendőr, Tiszai pályaudvar, Hősök tere, Sötét kapu, Szinvapark bejárat, Miskolc Plaza.

Népzene és versmondó délután

Délután 2 órától a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár földszinti előadóteremben a Magyar Kultúra Napja alkalmából Okos Tibor (Gajdos Zenekar) zenetanár, népzenész tart előadást a gyerekeknek Jó pásztorok muzsikája címmel. A Miskolci Nemzeti Színház Csarnokban délután 3 órától kerül sor a Szentivánéji álom című vígjáték premierjére. Fandl Ferenc színész-rendező a miskolci teátrum fiatal színészeivel kísérli meg a beavatást: kéznyújtásnyi közelségbe hozni a színházat a középiskolás fiatalokhoz – William Shakespeare Szentivánéji álom vígjáték segítségével. XV. Versmondó Délutánját rendezi a Weöres Sándor Óvoda a Költészet Napja alkalmából. A rendezvény vendégei: Fecske Csaba költő, Harsányi Attila színész, Molnár Péter képviselő (az Oktatási Bizottság elnöke), Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház ügyvezetője, mint szponzor, valamint a Diri-Dongó együttes.

Múzeumi alapkőletétel és Illés emlékkoncert

A Pannon-tenger kiállító épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történő működtetése” elnevezésű ÉMOP projekt – alapkőletétellel egybekötött sajtótájékoztatója este fél nyolctól kezdődik Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületében. A Miskolci Múzsa-díj átadása Máger Ágnes festőművésznek, gálaműsor keretében a Miskolci Nemzeti Színház nagytermében este 7 órától veszi kezdetét. A műsoron fellép Selmeczi György zeneszerző-karmester, Czigány György író-költő-újságíró, Kincses Margó népdalénekes, a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, Borókás Együttes és a Hassler Énekegyüttes. Ezen kívül Szabó Balázs orgonaművész , Bálint Natália operanékessel együtt lép színpadra.
A Miskolci Illés Emlékzenekar klubestje este fél 8-kor veszi kezdetét az Ifjúsági és Szabadidő Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Vendég: Szörényi Levente és Örs. A Miskolci Illés Emlékzenekar célja az Illés zenekar zenei hagyatékának ápolása és népszerűsítése. Az elmúlt években a zenekar az országban működő emlékzenekarok között rangos helyet vívott ki magának. Az emlékzenekar klubja az Ifjúsági és Szabadidő Házban működik, ahol havonta megrendezett klubrendezvényükön az Illés zenekar tevékenységéhez kapcsolódó művészeket látnak vendégül. A Magyar Kultúra Napja alkalmából a klub egyre növekvő tagsága és Miskolc város közönsége az Illés zenekar egyik alapítójával, Szörényi Leventével és fiával, Szörnyi Örssel találkozhat. A két művésszel beszélgetést folytat Mező István. A beszélgetésben élménybeszámolót is hallhatunk a Szörényi Levente „Hattyúdal” című koncertjéről-írja a miskolci önkormányzat hírportálja.