A februárra ígért reformlépésekkel a kormány 100 milliárdot vonhat  el a munkanélküli ellátásokból. A Policy Agenda elemzése szerint a segélyezés három hónappal való lerövidítése lehet az egyik megoldás.

A foglalkoztatási és képzési támogatások egyik része a helyi krízishelyzetek kezelésére alkalmas. Azaz ebből a pénzből adnak támogatásokat a munkaügyi központok a vállalkozásoknak, vagy munkanélkülieknek, ennek segítségével javulhatnak az elhelyezkedési esélyek. A költségvetési törvény indoklásában a kormány

  ezektől a forrásoktól azt reméli, hogy segítségükkel körülbelül egy százalékkal csökkenhet a munkanélküliség.

Az igazán nagy tétel az álláskeresési támogatás. A miniszterelnök nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a kormány ezen a területen végezhet jelentős átalakításokat. A jelenlegi rendszerben aki négy év alatt egy évnyi munkaviszonnyal rendelkezik, jogosult lesz az álláskeresési járadékra. Ez három hónapon keresztül a korábbi jövedelemtől függően 46800-93600 forint/hó összeg között mozoghat. Ezt követően további hat hónapon keresztül 46800 forint/hó támogatást kap mindenki egységesen. Aki nem jogosult álláskeresési járadékra, de valamennyi munkaviszonya volt korábban, az 31200 forint/hó összegű ellátást kap, főszabályként 3 hónapon keresztül.

A kormány úgy számolt, hogy 2011-ben a két jogcímen 193 ezer ember fog havonta átlagosan ellátásban részesülni. Ez ugyan csökkenő tendenciát mutat, de nem éri el a válság előtti, 2008-as szintet, amikor 141 ezer ember volt a havi átlag. Ez abban az évben nagyjából 99 milliárd forintos kiadást jelentett a költségvetésnek. Azaz ha csak annyit sikerül elérnie a kormánynak, hogy a három évvel ezelőtti szintre jut el a rendszer, akkor 35 milliárd forint körüli összeget takaríthat meg.
9 helyett 6 hónap

A célt két módon is elérheti – vélik az elemzők. Egyrészt a gazdasági növekedés gyorsulásának hatására keletkező új munkahelyek felszívják ezt a munkaerőt. Másrészt adminisztratív eszközökkel kiszorítanak embereket a rendszerből. Ennek egyik eszköze a már korábban bejelentett módszer, amely szerint bármilyen felajánlott munkát köteles a munkanélküli elfogadni, ellenkező esetben elveszíti az álláskeresési támogatásra szóló jogosultságát.

A másik megtakarítási lehetőség, amit a miniszterelnök lényegében mondott is, az ellátás időtartamának csökkentése. Azaz a korábban kilenc hónapon keresztül adható álláskeresési járadék idejét hat hónapra csökkenthetik. Erre a kormánynak lehet olyan ideológiai indoklása, hogy azok, akik munkájuk elvesztése után járadékot kaptak, átlagosan 92 nap alatt tudtak újra munkát találni (az utolsó rendelkezésre álló statisztikai adat szerint). Azaz ha hat hónapra csökkenne a támogatás folyósításának ideje, az is elég lenne azoknak, akik „valóban” újra dolgozni szeretnének.