Újabb tüntetések kezdődtek pénteken Tunézia több nagyvárosában, több ezren tódultak ismét utcára. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország külügyminisztériuma azt javasolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak most az észak-afrikai országba.

A tüntetők az országát 23 éve vaskézzel irányító politikus, Ben Ali elnök azonnali távozását követelik. A demonstrálók nem elégedtek meg Ben Ali csütörtöki ígéretével, miszerint nem jelölteti magát újra 2014-ben az államfői posztért. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek. „Nem Ben Alira, a felkelés folytatódik” – skandálja a Tunisz központjában lévő Habib Bourguiba sugárúton vonuló tömeg az AFP tudósítása szerint.

A rendőrség egyelőre nem avatkozik közbe. Sokan próbának tekintik a mai megmozdulásokat, hiszen az államfő tegnap azt is mondta, utasította a rendőröket, hogy ne lőjenek a tüntetőkre.

A tüntetők a korrupció, a nagy munkanélküliség és a magas élelmiszerárak miatt vonult az utcára az észak-afrikai országban. „Ben Ali takarodj” – harsogja most már a tömeg. Az elmúlt hetekben több mint 60 ember halt meg az összecsapásokban az emberjogi szervezetek szerint.

A Thomas Cook brit utazási iroda pénteken bejelentette, hogy hazahozza a turistákat az észak-afrikai országból. A cég jelenleg 1800 embert üdültet Tunéziában. „Habár nem voltak különleges gondjaik nyaralóinknak, aggódunk épségükért, ezért úgy döntöttünk, hogy óvintézkedésként légijáratainkkal visszahozzuk őket, amilyen gyorsan csak tudjuk” – mondta a cég szóvivője.

A brit külügyminisztérium azt tanácsolja Tunéziában tartózkodó állapolgárainak, hogy mindenképpen kerüljék el a tüntetések helyszíneit, és inkább maradjanak szállásukon. Az Egyesült Államok és Franciaország illetékes hivatala is azt javasolja polgárainak, hogy ha nem muszáj, most ne utazzanak el Tunáziába.